БСП иска Народното събрание да се заеме със скандала в БНР

БСП иска Народното събрание да се заеме със скандала в БНР

Депутатите от БСП искат да бъде създадена на временна анкетна комисия за скандала със спитрането на БНР и наложения натиск на журналисти от радиото.

"От три години предупреждавам за налагане на лична власт в България. Е, вече имаме диктатура в действие", каза лидерът на социалистите Корнелия Нинова пред журналисти в парламента.

Тя припомни за две противоречиви събития от началото на този месец - отвинтването на микрофоните по време на изявленията на премиера Бойко Борисов и на новия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, както и за"пресконференцията" без медии на която ГЕРБ и СДС.

Нинова заговори и за арестите на журналисти и уволняването им след като са критикували властта.

"Журналисти от БНР говорят за оказван натиск върху тях. Виждаме, че се опитва властта да замаже проблема и да го прехвърли на техническо равнище", каза още Нинова. Според нея е абсолютно неприемлив опита на премиера Борисов да се измъкне от случая с тезата, че някой иска да саботира правителството. 

"СЕМ в мнозинството си е излъчен от ГЕРБ, те избират ръководството на БНР и БНТ, тоест отговорността е пред тях", отсече Нинова. Ще стане ясно дали от ГЕРБ търсят истината, или искат пак да замажат ситуацията от това дали ще подкрепят създаването на комисията. 

Подобни комисии обаче на практика не водят до резултати, а единствено излизат с доклади, които нямат никаква сила.

Преди ден журналисти от „Хоризонт“ разказаха пред СЕМ за оказвания натиск за свалянето на Силвия Великова и поискаха оставката на генералния директор БНР Светослав Костов. Те представиха и документи, подкрепящи твърденията им за станалото в радиото.

От СЕМ, който избра Костов за поста преди по-малко от 3 месеца, обявиха, че доверието им към него е разклатено. Не поискаха прекратяване на договора му, а обяснението беше, че нямат законово основание. Вместо да отстранят генералния директор, те обявиха, че ще подадат сигнал до прокуратурата за разкритото от журналистите. 

Така регулатора върнаха скандала с цензурата в радиото там, откъдето започна. Сега казусът с цензурата в БНР се връща там, откъдето започна. Още в началото на скандала журналисти от радиото казаха, че натискът е бил Великова да бъде свалена от ефир до избора на единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев. Именно под прякото ръководство на Гешев протече проверката на ДАНС и прокуратурата за спирането на "Хоризонт", която показа, че не е имало причина за това да се случва. Отговорността за решението била на шефа на дирекция "Техника" Пламен Костов, докато генералният директор само сложил резолюция "Да".

Дългогодишната водеща Силвия Великова бе свалена от ефир миналата седмица, а това предизвика остра реакция. След обаждане на премиера Бойко Борисов още същия ден тя бе възстановена.

Радиото обаче замлъкна за пет часа миналия петък, докато колегите на водещата и журналисти от други медии се надигнаха в защита на Великова и срещу упражнения натиск. Обяснението на ръководството на БНР беше, че спирането се е наложило заради техническа профилактика, която по-късно прокуратурата определи като неоправдана.  

Още по темата
Още от България