БСП иска НС да подкрепи суверенитета на Украйна и да призове Брюксел да не спира "Южен поток"

Декларация, в която да се заяви категорична подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна и да се призове за изтегляне на руските войски по местата на постоянната им дислокация, предлага БСП на Народното събрание.

Деветима социалисти начело с лидера на формацията Сергей Станишев са внесли проект на декларация на парламента за събитията в Украйна, в която призовават държавните институции в своите инициативи и действия да се съобразяват с тази позиция на Народното събрание.

В проектодокумента се посочва още, че Народното събрание призовава към политически диалог ЕС - Украйна - Русия, с цел стабилизиране на обстановката в Украйна и обсъждане на пътища за подобряване на социално-икономическата ситуация в страната. Осъждат се случаите, довели до жертви, и се настоява за всеобхватно и независимо разследване на актовете на насилие.

От левицата предлагат на своите колеги парламентът да призове компетентните власти в Украйна към действия за спешно намаляване на политическото напрежение и за недопускане на посегателства върху човешките права.

Народното събрание очаква провеждане на политика на приобщаване и настоява за гаранции за правата на гражданите, принадлежащи към българската общност в Украйна, се казва още в проектодекларацията. Апелира се към правителството в Киев да се обяви срещу всички прояви на екстремизъм и за преустановяване на паравоенните формирования.

Документът предвижда още Народното събрание да се обяви за отговорен подход при обсъждането на санкции и за недопускането на решения, които възпрепятстват реализацията на важни за България енергийни проекти, включително "Южен поток", както и засягането на други национални интереси. Настоява се за намиране на мирно решение на кризата при пълно зачитане на принципите на международното право.

Споделяне

Още от България