БСП иска общ кандидат-президент с АБВ, но без Първанов и Калфин

АБВ предупреди за провал на преговорите, ако няма равнопоставеност

Снимка: БГНЕС

БСП обяви старт на преговори за общ кандидат-президент на левицата, но уговорката, че това не могат да бъдат лидерът на АБВ Георги Първанов или заместникът му Ивайло Калфин, предизвика остра реакция на АБВ още преди началото на разговорите.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова съобщи във вторник, че над 70% от участниците във вътрешнопартийното допитване са поискали обща лява кандидатура за президент. Най-желаната от БСП коалиция е с отцепниците от партия АБВ на Георги Първанов, следвана от "Движение 21" на бившия червен депутат Татяна Дончева. При представянето на резултатите от допитването Нинова направи уговорката, че Първанов и доскорошният вицепремиер от АБВ Ивайло Калфин не могат да бъдат общите кандидати на левицата. Тя уточни, че в допитването не е имало въпроси за профила и имената на кандидатпрезидентската двойка.

По думите на Нинова, че след като резултатите като цяло сочат, че 72% от гласувалите искат БСП да се яви в коалиция с други партии на президентския вот, това значи, че "партията е за обединение на левицата" и "ни е даден мандат за преговори".

БСП се вижда "безапелационно" в основата на бъдещото партньорство

"Едно е ясно, че "БСП лява България" е основата на това партньорство, това е посочено в допитването безапелационно. А вече как ще се разширява и какво ще сложим със знака плюс, тепърва предстои да установим", коментира по-рано във вторник председателят на БСП - София Калоян Паргов пред БНР.

Вътрешнопартийното допитване бе една от първите инициативи на Нинова след избора ѝ за лидер на БСП, целяща да активизира електората на БСП след серия съкрушителни избори поражения. Резултатът от "референдума", както го нарича Нинова, бе до голяма степен предизвестен, тъй като в сегашното си състояние БСП не би могла да постигне самостоятелно приличен резултат.

Нинова съобщи, че в допитването са участвали 72.45 процента от членовете на БСП или 72 382 души. В коалиция искат да се явят 72% от гласувалите. Самостоятелно като партия - 23%. Да подкрепят друга партия са поискали 0.56%. За издигане на независим кандидат са гласували 3.14%, съобщи Корнелия Нинова.

На този етап няма да се водят разговори с ДПС

Най-предпочитана коалиция е с АБВ – 52%, следвана от "Движение 21” - 49% и други партии от лявото – 37%. Веднага след това се нареждат националистическите партии ВМРО - 36%, "Атака" - 32%, НФСБ – 23%. За коалиция с ДПС са гласували 13% от членовете на БСП.

"На този етап няма да се водят разговори с ДПС", обяви Корнелия Нинова.

Според оценка на анализатори, политолози и представители на БСП и АБВ, потърсени от Mediapool още докато течеше допитването, БСП не може да се представи достойно на президентските избори без ДПС. А обща лява кандидатура е желана от някои и напълно безсмислена, според други, тъй като разговорът за "компромиси" и предварителни договорки ще разочарова допълнително избирателите.

Разговорите започват в присъствието на медиите

На дневен ред са разговорите с другите партии за консолидиране около имената на бъдещата президентска двойка от лявото пространство. По всичко личи, и тук Нинова гони ефекта на масовката – на пресконференцията тя обяви, че отправя покана към партиите от понеделник, 11 юли, за срещи с тях в парламента пред журналисти.

В същото време обаче партийните организации на БСП започват конференции за номинации на имена, които трябва да приключат до края на юли.

31 юли или 31 август?

БСП ще предложи суров вариант на проект за платформа около идеите, които трябва да се обединят в тази президентска двойка на левицата. Националният съвет на БСП е решил до 31 август да се излезе с имената на президентската двойка.

Председателят на БСП- София Калоян Паргов коментира обаче преди официалната пресконференция на Нинова, че в идеалния случай кандидат-президентската двойка на "БСП лява България" ще бъде обявена на 31 юли на традиционния събор на Бузлуджа. Очаква се кандидатът за президент за първи път да говори пред обществеността там, допълни той.

Паргов уточни, че ако планът максимум не се получи, преговорите могат да се проточат и до средата на август, дори до септември.

АБВ: Отхвърлянето на Първанов и Калфин обрича разговорите на провал

"Изказването на лидера и други представители на ИБ на БСП, че президентът Първанов и Ивайло Калфин не могат да бъдат кандидати на обединената левица е най-малко недомислено и обрича на провал разговорите за обща кандидатура. Призоваваме разговорите да се водят при ясно зачитане и равнопоставеност на партньорите", се казва в съобщение на АБВ по повод пресконференцията на БСП.

Според партията на Първанов допитването в БСП е показало, че "заклеймяването на АБВ е било противопоказно, очевидно. Редовите социалисти не виждат АБВ като опонент, а напротив, разбират, че партията е силен и полезен партньор в ляво."

АБВ пак тегли към ляво-център-дясно обединение

Другото разминаване между БСП и АБВ е дали да се търси по-широка консолидация не само в лявото пространство, но и в центъра и център-дясно, каквито са амбициите на Първанов.

Както се вижда от червения референдум, социалистите въобще не обсъждат партньорства извън леви и националистически партии.

"Радваме се, че след 2 години в БСП все пак са готови за разговор, но категорично не приемаме тези разговори да са под условие", заявяват от АБВ. По-нататък допълват, че са по-напред от БСП в подготовката за президентския вот: "Готови сме с нашата платформа на базата на шестмесечни дебати и дискусии и имаме идеи, които можем да споделим в разговор с БСП и други партии. Стоим на тезата, че гласовете от левицата няма да са достатъчни за да се смени моделът "Плевнелиев“ и затова призоваваме да се продължи диалогът в центъра и център - дясно. На мнение сме, че имената за евентуална обща кандидатура трябва да станат ясни след сериозно проучване. И те да бъдат достатъчно избираеми и приети от българските граждани, а не само от партийните централи."

"Ако ти минава през ума мисълта, че искаш да спечелиш тези избори, ще трябва да го направиш с възможно широко участие. Затова ние проявяваме изключително дебели нерви да седим и да слушаме всякакви коментари", коментира по-рано Ивайло Калфин пред БНР.

Още по темата
Още от България

Какво предизвика напрежението и протестите около чумата по дребния добитък?