БСП иска обяснения от Борисов за последните убийства

Кирил Добрев тревожен за размитата граница между бизнеса и политиката

Кирил Добрев. Снимка: БГНЕС

Ден преди премиерът Бойко Борисов да поеме звездната си европредседателска роля, БСП поиска той спешно да бъде изслушан в парламента за поредицата тежки криминални престъпления, навяващи тревога за връщане на мутренските времена. Зам.-председателят на БСП Кирил Добрев коментира на пресконференция в сряда, че с последното убийство – това на близкия до ГЕРБ бизнесмен Петър Христов, се разкриват връзки със задкулисието.

"Велико Търново е поредното феодално владение. Това е нещо подобно на Добрич, където някой се вихреше със суджуци, подобно на Хасково, където разбрахме, че си разпределят 110 милиона братовчеди и близки са разпределили обществени поръчки. Страхувам се, че Велико Търново е поредното феодално владение, в което някой, за да си позволи да прави бизнес от Дунава до Горна Оряховица, е трябвало да води разговори с този човек", заяви Кирил Добрев, визирайки скандали от последните месеци, свързани с дейци на ГЕРБ.

Всички почтени българи могат да са притеснени за живота си

Ако приемем тезата на управляващите, че убитият Петър Христов е почтен човек, то тогава всички почтени и честни българи могат да бъдат много притеснени, че някой може да им отнеме живота с няколко куршума, продължи той.

Хващайки се за версията, че Христов може да е бил убит заради съдействието си за разкриване на бандата за отвличания "Наглите", Кирил Добрев запита "в качеството си на какъв Петър Христов е срещал вътрешния министър с един престъпник".

Срещата на Цветанов била като тази на Румен Петков с братя Галеви

"По какви правила е била проведена тази среща? Управляващите да поемат отговорност и да обяснят", настоя Добрев. Според него случаят със застреляния бизнесмен в София напомня срещата на Румен Петков с братя Галеви, след която Румен Петков си отиде. Ще последва ли Цветанов този пример, запита Кирил Добрев.

Както стана известно, Христов, който в далечното минало е бил съдружник с разстреляния на остров Аруба Поли Пантев в бизнес с производство на млечни продукти, е помогнал за внезапния пробив в разследването срещу "Наглите", когато вътрешен министър беше Цветан Цветанов. Твърди се, че Петър Христов е свързал разследващите с Валентин Михайлов-Ихтиманския, който участва в някои от отвличанията и в охраната на част от жертвите им. Преди да говори пред антимафиотите, обаче, Ихтиманския е имал среща в МВР с тогавашния министър Цветанов.

Сигурността на гражданите е по-важна от председателството

Зам.-председателят на БСП заяви още, че въпреки изказванията на управляващите, опозицията не се опитва да саботира европредседателството: "С това, което се случва последните месеци и дни няма как да не се изложим максимално. Ние от опозицията сме само бледа сянка в този опит за дискредитиране на България, има нещо по-важно от европредседателството - сигурността на гражданите и гостите от чужбина".

"Започваме с отвличане преди месеци и ни успокоиха, че бандите за отливане не са се върнали. Минахме през опит за убийството в центъра на София на данъчен инспектор - никой не разбра защо е извършен този опит. Всички казаха, че това е опит за покушение срещу държавата, но няма резултат и от действията на държавата. Минаваме през шесторното убийство, което се твърди, че е от битов характер! В цялата тази битова драма има нещо притеснително, държавата не може да прибере 8 години човек с влязла в сила присъда! Наглото и демонстративно убийство на Петър Христов дали е политическо или бизнес? Не мога да кажа", заяви зам.-председателят на БСП.

Кирил Добрев и размитата граница между бизнеса и политиката

Проблемът е, че в последно време границата между бизнеса и политиката е много размита, коментира Кирил Добрев, чиято политическа и бизнес кариера обаче също е ярък пример за размиването на тази граница. Преди 17 г. Кирил Добрев, известен тогава най-вече в качеството си на син на популярния покоен социалист Николай Добрев, бе арестуван заради пренасяне на валута, имаше и съмнения за пране на пари, но делото е смачкано и всичко бе потулено. В следващите години Добрев-младши разви добър бизнес, включително като собственик на ВЕЦ-ове.

През 2014 г., когато мистериозно изчезнаха прословутите тефтери на бившия шеф на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) Филип Златанов, Кирил Добрев, тогавашен шеф на парламентарната комисия, проверяваща тефтерите, енергично уверяваше медиите, че инициалите на Делян Пеевски - ДП, не са фигурирали там, въпреки съмненията на експерти, че са преправени на цифрата 10. Добрев дори твърдеше, че медийният магнат и депутат от ДПС "бил сред жертвите" на Златанов.

Страстната му защита може да се обясни и с това, че в една от строителните фирми, за които бившият икономически министър Драгомир Стойнев преди три години неволно призна, че са били на Пеевски - "Техноекспортстрой", прокурист е сестрата на Кирил Добрев – Марияна. "Техноекспортстрой" бе една от компаниите, избрани да строят проваления проект "Южен поток". Фирмата бе приватизирана през 2012 г. със заем от фалиралата КТБ и прехвърлена на "Сиболе Сървисиз Инкорпорейтид", зад която пък стои панамска офшорка.

Кирил Добрев е и в тесни бизнес отношения с лидера на АБВ и бивш президент Георги Първанов – сестрата на Добрев и единият от синовете на Първанов (Ивайло) преди време придобиха петзвезден спа хотел в Кюстендил за 7.5 млн. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от България