БСП иска ограничаване на масовите адресни регистрации преди местния вот

Снимка: БГНЕС

Промени в Закона за гражданската регистрация, които да ограничат масовата регистрация по настоящ адрес преди местния вот, предлагат от БСП.

"Предлагаме законопроект, който предвижда да се извършват проверки за законността на адресните регистрации. Проверката ще се извършва по сигнал на собственика на имот, на граждани или служебно от кмета", обясни депутатът Мая Манолова на пресконференция в парламента в четвъртък.

По думите ѝ в случаите, в които се установи адресна регистрация в нарушение на закона, тя ще бъде анулирана, новорегистрираният избирател - заличен от списъците, и за него остава задължението, ако е подменил и личните си документи, да ги върне в едномесечен срок.

"Предвиждаме санкции за лицата, нарушили закона, които са достатъчно солени, за да се предотвратят повторните опити отново да се купуват така избиратели. Санкциите са от 500 до 3000 лв. за всеки новорегистриран потенциален избирател за предстоящите местни избори. Предвиждаме и задължителна служебна проверка на всички нови адресни регистрации за периода 1 февруари - 25 април, а регистрираните в нарушение на закона лица да бъдат дерегистрирани", обясни още Манолова.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?