БСП иска оставка, Марешки е против Великото Народно събрание

БСП иска оставка, Марешки е против Великото Народно събрание

Лидерите на БСП и "Воля" отхвърлиха идеята на премиера Бойко Борисов за свикване на Велико Народно събрание, което да пише нова конституция. Двете парламентарни групи имат общо 90 гласа и без тяхната подкрепа няма как да се съберат нужните 160 гласа за свикване на Велико Народно събрание.

"Борисов е символ на разграждането на държавността и няма как да е олицетворение на рестарта ѝ. Темата за свикване на Велико Народно събрание и промяна на конституцията се поставя не за пръв път на вниманието на българското общество.Включително от г-н Борисов в критични за него и партията му моменти. Чрез такива ходове той обикновено цели противопоставяне на една група българи на други, което му гарантира време и оцеляване", коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.

По думите ѝ Борисов не е човекът, който може да рестартира системата, защото "той е олицетворението на същата система - най-дълго управлявалият премиер в България и премиерът с най-лоши резултати в ЕС".

"България има нужда от промяна на модела и тази промяна започва със смяната на неговия символ. Този парламент е изчерпан. Той е с най-ниско институционално доверие. Той няма авторитет да направи сериозна реформа. Пътят е оставка на правителството, нови избори, парламент с ново доверие - едва тогава сериозен разговор за промяната на модела", допълва Нинова.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки коментира, че Великото Народно събрание е "абсолютно ненужна конструкция", защото конституцията може да се промени и от обикновено Народно събрание.

"Считам за голямо губене на време, особено в този момент, в който държавата има нужда от работа всеки един ден за справяне с последиците от пандемията и за развитие на държавата, ние да губим време в преминаване през едно Велико Народно събрание", допълни Марешки пред БНР.

По думите му партията "вероятно ще гласува "против" предложението на Борисов за свикване на Велико Народно събрание, но уточни, че очаква да види конкретните предложения.

Споделяне

Още по темата

Още от България