БСП иска оставката на Герджиков заради дебатите по бюджета

Левицата се ядоса на шефа на парламента Огнян Герджиков заради начина, по който ръководи двудневния дебат за бюджет 2005 и започна консултации с останалите опозиционни партии за отстраняването му от поста. За да се гласува подобно искане, трябва да се съберат минимум 80 депутатски подписа. Засега обаче ДСБ и СДС се колебаят дали да се включат в инициативата на БСП, а нововремци отказаха.

"Надзорник и ефрейтор на Народното събрание" бяха сравненията, направени от лидера на БСП Сергей Станишев за парламентарния председател, който по думите му на няколко пъти умишлено осуетявал опитите на опозицията да изрази своята позиция от трибуната в пленарна зала.

"Досега в историята на българския парламент няма по-скандално обсъждане на Закона за държавния бюджет," възмути се Станишев с уточнението, че правителството демонстрирало пренебрежение към дискусиите в пленарната зала, а председателят Герджиков направил всичко възможно да бъде протакано обсъждането във време, когато българските граждани не биха имали възможност и време да наблюдават дебатите, пряко излъчвани по БНР и БНТ.

И вчерашното поведение на Герджиков, както и днешното с необосновани наказания, лишаване на депутати от възможност за реплика и да отговарят на реплики е вече "върхът в неговото поведение като надзорник и ефрейтор на българското Народното събрание," коментира Станишев. Последните месеци проф. Герджиков все повече се държал като представител на партията НДСВ, а не като председател на парламента, смята соцлидерът.

Той обясни още, че преди около година и половина, когато е бил повдигнат въпросът за оставка на Герджиков, Коалиция за България е разговаряла с председателя на парламента и е получила уверения за промяна на дейността на парламента, свързани с реален парламентарен контрол и работа на Народното събрание на основата на програма и ясни приоритети, а не за ограничаване възможността на народните представители да задават своите въпроси и питания към членовете на правителството.

Герджиков прие спокойно заплахите на лявата опозиция и лаконично обяви, че България е една демократична държава, в която има управляващи и опозиция и е съвсем нормално опозицията да не е доволна от управляващите.

Мотивите за искането на БСП са неясни, коментира лидерът на ПГ на ОДС Екатерина Михайлова и заяви, че Демократи за силна България ще вземат решение, когато получат повече яснота по въпроса. Тя обаче не пропусна да припомни, че когато преди лятната ваканция ОДС поискаха оставката на парламентарния шеф заради предложението му да бъде награден проф. Васил Мръчков с орден "Стара планина", социалистите не ги подкрепиха.

Според шефката на ПГ на ОДС, основната вина за скандалното поведение на правителството по време на дебатите по бюджета е на премиера Симеон Сакскобургготски. "Не на Герджиков, а премиерската оставка трябва да бъде поискана," заключи Михайлова.

Валентин Василев от СДС обясни, че парламентарната група все още не се е запознала с мотивите и няма официално решение. Той отказа личен коментар по предложението.

Нововремци, които отдавна имат зъб на Герджиков и редовно го критикуват, няма да подкрепят искането за оставката му. "Мераклиите да се правят на Азис в политиката са много, не само БСП. Сега чакаме и билбордовете, и после Бойко Борисов да ги сваля," така лидерът им Мирослав Севлиевски коментира инициативата на левицата.

Споделяне

Още от Бизнес