БСП иска оставката на Порожанов заради спрения търг за чумата

БСП иска оставката на Порожанов заради спрения търг за чумата

От БСП поискаха оставката на министъра на земеделието Румен Порожанов заради прекратяването на конкурса за избор на фирма за доставки на препарати за диагностика на чумата по дребните преживни животни.

Депутатът от левицата Кристиан Вигенин настоя освен министър Порожанов и премиерът Бойко Борисов да поеме политическа отговорност.

Освен това той настоя прокуратурата да провери дейността на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), включително обявените обществени поръчки през последните години.

"Какъв е проблемът, да се обяви една нормална обществена поръчка, на която да се явят повече фирми и да бъде определена най-адекватната цена. Питаме министър-председателя въз основа на това, което се случи с тази конкретна обществена поръчка и на целия кръг от проблеми в Странджа. Готов ли е той да инициира такава цялостна проверка на дейността на БАБХ и готов ли е той персонално да поеме политическата отговорност или, ако не е той, министъра на земеделието Порожанов”, каза Вигенин.

Решението за спирането на поръчката беше взето по нареждане на премиера Бойко Борисов след породилите се съмнения, че фирмата, притежаваща необходимите права да дистрибутира препаратите няма опит в тази търговия и е създадена много скоро преди обявяването на поръчката.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?