БСП иска оставката на вътрешния министър заради гафа на Летище София

БСП иска оставката на вътрешния министър заради гафа на Летище София

"БСП за България" поиска оставката на министъра на вътрешните работи Валентин Радев заради случая с непроверените пътници от Париж на Летище София.

Благодарение на липсата на адекватност, сигурността на българската граница се превърна в проблем, който се задълбочава, заяви от парламентарната трибуна Иван Иванов, който прочете декларацията на парламентарната група.

Иван Иванов припомни, че на 20 март цяла смяна служители на Гранична полиция са напуснали работните си места и 42 пътници с полет от Париж са влезли в страната без никаква проверка. Това ли са усилията на правителството да пази европейските граници, попитаха социалистите.

Случилото не може да се нарече по друг начин освен престъпна небрежност и немарливост, която слага огромно петно върху авторитета на държавата, посочи Иванов. Според социалистите това е скандален пробив в сигурността на аерогара София, който е абсолютен саботаж от страна на МВР и налива вода в мелницата на най-големите критици на пълноправното членство на България в ЕС.

 

Иванов коментира, че реакцията на министър-председателя и на вътрешния министър и подопечните му служители е била тотално неадекватна. Влезли били в противоречиви и неубедителни обяснения. Никой не поема политическата отговорност за това безобразие, отбеляза Иванов. Случаят щеше да е прецедент, ако не е беше схемата за трафик на мигранти, каквато беше разкрита на Летище София само преди година, коментира той.

От БСП поискаха отговори на поставените въпроси и поемане на политическа отговорност.

 

"Това може да бъде само и единствено по един начин - оставката на вътрешния министър, само това може да върне доверието в институциите и в България", заявиха от левицата.

Споделяне

Още от България