БСП иска оставки заради "Бронзовата къща" в София

Сн. БГНЕС

Оставките на зам.-кмета по културата Тодор Чобанов и на председателя на комисията по образование към Столичния общински съвет Малина Едрева (ГЕРБ) поискаха съветници от БСП. Причината е забавянето на проекта за изграждане на инсталацията "Бронзовата къща" на мястото на мавзолея в София. Сглобяването на скулптурата на българския художник, живеещ в Австрия, Пламен Деянофф започна едва тази седмица, въпреки че инсталацията трябваше да е факт в началото на годината.

"Бронзовата къща" ще бъде паметник на глупостта. Той ще напомня на софиянци, че решенията, които взимат днешните управляващи струват скъпо на гражданите и срамят града ни. Ако, разбира се, изобщо бъде изградена някога тази "Бронзова къща", коментира лидерът на БСП-София и председател на групата на социалистите в общинския съвет Калоян Паргов. Според него някой трябва да поеме отговорност и да обясни защо проектът се забави и дори и към момента не е сигурно, че ще бъде приключен. Социалистите искат и подробен разчет колко средства от общинския бюджет са похарчени за "Бронзовата къща" и за какво, както и за евентуални бъдещи разходи по скулптурата.

Те коментираха и изказване на Пламен Деянофф, в което той разказва какви съвети е получавал от български политици, за да се осъществи проектът му в София. Според общинарите от БСП художникът трябва да каже кои точно политици са му разкрили триковете за по-безпроблемно разрешение за издигането на "Бронзовата къща". Социалистите припомниха, че не подкрепиха предложението за поставянето на скулптурата.

От БСП обявиха, че ще подарят на кмета Йорданка Фандъкова колаж, изобразяващ нея, заместника ѝ Чобанов, Едрева и автора Деянофф, носещи на раменете си товара  "Бронзова къща".

Общинският съветник от "Политическа група 5" Симеон Славчев също поиска виновните за скандала с "Бронзовата къща" да понесат политическа и административна отговорност, но не ги назова поименно. Според него изграждането ѝ трябва да спре, тъй като вече е безсмислено. На мястото трябвало да се направи паметник на хан Аспарух, за което Славчев щял да внесе предложение в общинския съвет.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?