БСП иска отлагане с година на финансовия контрол върху подслушването

БСП иска отлагане с година на финансовия контрол върху подслушването

Депутати от БСП внесоха законопроект с единствения замисъл да се отложи с година обещаното налагане на финансов контрол върху употребата на специални разузнавателни средства. Предложението е направено от народните представители Димитър Дъбов и Атанас Мерджанов, които са председатели на парламентарните комисии за контрол върху СРС и вътрешна сигурност.

Още с идването си на власт БСП и ДПС обещаха да се въведе финансова обвързаност при прилагането на специалните разузнавателни средства. Новите управляващи заложиха този механизъм да започне да се прилага от 1 януари 2014 година, но се оказва, че Министерският съвет не си е мръднал пръста да създаде методика за начина, по който СРС-ата ще се прилагат според цената си и целесъобразността.

Поради това двамата депутати от БСП искат въвеждането на финансовата обвързаност да започне да функционира от 1 януари 2015 година.

Въвеждането на финансов контрол върху подслушването бе пропагандирано като отговор на полицейщината, наложена от ГЕРБ. Обещано бе да се намалят значително и разходите за СРС-ата. Историята обаче се оказа напълно различна. БСП и ДПС увеличиха над 2 и половина пъти бюджета за подслушвания и той закова на почти 50 милиона лева.

Управляващите дадоха и 27 милиона лева по-голям бюджет за ДАНС. Така и през 2014 година службите ще подслушват повече и без финансов контрол.

Дъбов и Мерджанов твърдят, че въвеждането на финансово планиране на подслушването е много сложно.

"Подобни изследвания следва да се направят в по-продължителен период с цел качествено и количествено наблюдение и изследване на приложението на всички възможни технически средства и оперативни способи. До момента не са обработвани и събирани такива данни по отношение осигуряването и прилагането на специалните разузнавателни средства", твърдят двамата депутати.

Според тях на държавата ѝ трябва още една година, за да направи необходимите проучвания.

Тогава обаче изниква въпросът защо държавата дава два пъти и половина повече пари на Държавна агенция "Технически операция", които ще прилагат СРС, при положение, че не се знае колко струват СРС-ата. В отговор на въпроса защо се налага драстичното увеличение на бюджета, управляващите гарантираха, че той е изготвен прецизно и добросъвестно. Сега се оказва, че е изготвен "прецизно" без да има никаква база за прецизност, което пък поставя под съмнение и добросъвестността.

Проектозаконът ще се обсъжда от ресорните комисии в парламента в четвъртък и петък.

Споделяне

Още по темата

Още от България