БСП иска паркът на резиденция "Лозенец" да се отвори за посетители

БСП иска паркът на резиденция "Лозенец" да се отвори за посетители

Общинският съветник от БСП в София Румен Георгиев поде инициатива паркът от 50 декара на резиденция "Лозенец" да се върне на гражданите и те да могат да се разхождат свободно през деня, така както е навсякъде в Европа.

Подписка за премахване на забранителния режим за влизане в парка започва във вторник - 4 август, в 11 часа, пред входа на резиденцията на ул. "Милин камък" 70. 

Според Румен Георгиев недопустимо е в днешно време, когато говорим, че сме демократична европейска държава, такава историческа и природна даденост като резиденция "Лозенец", с прилежащия парк от 50 декара, да стои заключена и да се ползва от привилегировани политици и заможни господа.

Столичният общински съветник предлага през деня паркът да се използва за разходка и отмора от столичани.

Идеята на Румен Георгиев е подкрепена от инициативен комитет с участието на известни културни дейци и общественици, като актьорът и бивш културен министър Стефан Данаилов, акад. Ангел Гълъбов, проф. Николай Яръмов и други.

От години достъпът до резиденция "Лозенец" е ограничен. Тя е на подчинение на Министерството на отбраната, като за нея отговаря Изпълнителна агенция "Военни клубове и военно-почивно дело". Резиденцията може да се ползва от граждани срещу заплащане, като най-евтината такса е 350 лв. до 6 часа за 12 души, а най-скъпата от 14 400 лв. е за ползването на лятната градина от над 500 души за повече от шест часа. Таксите последно за актуализирани от Сотир Ушев, който оглави агенцията по времето на правителството на Пламен Орешарски.

Дебелата сянка и ограничения достъп до резиденция "Лозенец" я направиха едно от предпочитаните места за срещи на лидерите на тройната коалиция Сергей Станишев, Ахмед Доган и Симеон Сакскобргготски в периода 2005 – 2009 г.

Подписите си срещу забранителния режим ще поставят и кандидатът за кмет на София от БСП проф. Михаил Мирчев и председателят на Градския съвет на левицата в столицата Калоян Паргов.

Споделяне

Още от България