БСП иска парламентарна комисия за цените на тока

Изпълнителното бюро на БСП предложи на парламентарната група на левицата да инициира създаването на анкетна комисия в Народното събрание за формирането на цените на електроенергията. Това съобщи говорителят на БСП Ангел Найденов след заседание на партийното ръководство в сряда.

Целта на тази комисия ще е да провери начина, по който Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е направила ценообразуването след отпадането на евтиното стъпало от 75 кВтч и въвеждането на единна дневна тарифа от 14,6 ст. от 1 октомври при запазване на стойността на нощната електроенергия. ПГ на БСП ще обсъди предложението идния вторник, след което трябва да се внесе искане в Народното събрание да се сформира съставът на анкетната комисия.

Дори идеята на соцръководството да бъде приета, чисто процедурно анкетната комисия няма как да заработи преди 1 октомври.  Което означава, че решението на  ДКЕВР за цените на тока ще е влязло в сила и депутатите ще го разглеждат постфактум.

Според Иван Иванов, депутат от ДСБ и член на парламентарната комисия по енергетика, така е и по-редно, защото не е сериозно да се разглеждат хипотетични тарифи, които не са влезли в сила.

Но законово съществува вероятност новите цени на тока да се отложат за ноември. В наредбата за образуването на цените на електроенергията е записано, че нови тарифи трябва да има до 30 дни след изтичането на старите, което ще се случи на 30 септември. От ДКЕВР обаче смятат, че няма да се стигне до отлагане.

Парламентът не може да влияе на ДКЕВР

Подозренията, че публичната загриженост на социалистите за “поскъпването на тока за най-бедните” има единствено предизборни цели, се потвърждават от факта, че парламентът няма каквито и да било правомощия да влияе върху работата на енергийния регулатор. ДКЕВР е независим орган, пряко подчинен на Министерски съвет, който утвърждава цените на тока, парното, газа и водата по предложение на енергийните фирми и след изчисление на техните разходи. Така е записано в Закона за енергетиката, в който депутатите гласуваха корекции преди по-малко от месец.

Ценообразуването на тока не е работа на парламента

“Още когато дискутирахме поправките в енергийния закон казах, че ако искаме да има яснота за цената на тока, трябва да разделим в тарифата производството, преноса и разпределението”, коментира за Mediapool Йордан Костадинов от НДСВ, който е член на парламентарната енергийна комисия и бивш шеф на АЕЦ “Козлодуй”. По думите му, ако левицата наистина е искала прозрачност в тарифите на тока, е можела да подкрепи неговото предложение.

“Ценообразуването на електроенергията не е работа на парламента, депутатите трябва да създават законодателни предпоставки регулаторът да си върши работата”, допълни той.

“Като чуя аргументите на БСП за създаването на временна комисия за цената на тока, ще мога да коментирам искането им”, коментира председателят на енергийната парламентарна комисия Рамадан Аталай от ДПС. “Има си обаче постоянна комисия за енергетиката в Народното събрание, ако от БСП имат някакво съмнение за работата на ДКЕВР, техните членове могат да поставят въпроса на наше заседание и ние да извършим необходимия контрол върху регулатора”, заяви той пред Mediapool.

“Лицемерен ход”

“Много лицемерен ход от страна на БСП”, каза Иван Иванов от ДСБ. “Като иска левицата да влияе върху работата на ДКЕВР, да е повикала министъра си на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и с него да уточнят какви са възможностите. През годините комисията е показала, че се съобразява с управляващите”, допълни той.

Според него от временна анкетна комисия на парламента за цената на тока би имало смисъл, само ако са ясно очертани правомощията ѝ и се стъпи на основа, която да даде на нейните членове да формулират законово обосновани решения. Тогава Иванов би подкрепил създаването ѝ.

Подобна анкетна комисия, която може и да не бъде одобрена, всъщност може единствено да изкаже становище по въпроса и нищо повече. Освен ако не реши да инициира поправка в енергийния закон, която да дава на народните представители механизми за влияние върху политиката, провеждана от ДКЕВР.

В момента обаче, както е записано в енергийния закон, тя се формира от нейния председател. Сегашният – проф. Константин Шушулов - има мандат за още около четири години, а той е известен с това, че обикновено не се съобразява с чуждите мнения, щом е убеден в правотата си. Това са изпитали на гърба си всички енергийни фирми, когато тръгнат дискусиите по исканите от тях повишения на цените. Така че Шушулов надали би приел толкова директен опит за вмешателство в работата на комисията. Друг е въпросът, че като всеки държавен орган регулаторът няма как да избегне политическото влияние.

А ДКЕВР е подозирана за такова преди кандидат-президентската кампания, заради предишни изявления на Шушулов, че е възможно цената на тока от октомври да се запази и да има промяна от януари с отчитане на ефекта от спирането на ІІІ и ІV блок на АЕЦ “Козлодуй”.

Последното проекторешение на регулатора обаче е за усредняването на дневната тарифа след премахването на евтините първи 75 киловата и вземането предвид на липсата на малките блокове в цената на тока, продаван от НЕК на енергото. Отпадането на първото стъпало при потреблението на тока  ще повиши сметките на най-бедните българи, повечето от които се смятат за “естествен електорат” на БСП, а ще понижи плащанията на онези, които консумират големи количества електроенергия. Така че явно след воя, който се надигна заради отпадането на евтините киловати, БСП е решила да натрупа индиректно предизборен актив в полза на подкрепяния от нея кандидат президент Георги Първанов, спечелил през 2001 г. с обещанието да е “социален президент”.

Вместо подобни действия обаче, по-добре ще е социалистите чрез социалния си министър да обявят политиката за подпомагане на бедните след отпадането на евтините киловати, коментират депутати. Заради това трябва да се вдигнат енергийните помощи, което Масларова все още не е обявила. По неофициална информация се планира повишението да е 10 лв. повече от сегашната месечна сума, давана от държавата за отопление на социално слабите.   

Просто медиен шум?

Всъщност освен да вдигне медиен шум, потенциалната парламентарна анкетна комисия надали ще постигне нещо реално, освен нейните членове да се ограмотят стабилно за ценообразуването в енергетиката. Каквато акция са започнали във вторник от ДКЕВР с посещението на Шушулов в парламента. Той е обяснил пред ПГ на левицата, че премахването на първо стъпало за потребление до 75 кВтч е заложено в приетата от парламента Енергийна стратегия на България от 2002 г. и в договореностите с международните финансови институции като МВФ и Световната банка.

Социалистите от своя страна са поискали от ДКЕВР да провери ценообразуването на всички услуги, предлагани от електроразпределителните дружества, като например таксите за присъединяване, за откриване и смяна на партида. Шушулов е приел да направи такава инспекция, въпреки че ДКЕВР вече е преглеждала тарифата за присъединяване. Тя се утвърждава от регулатора по предложение на електроразпределителните дружества. А другите две такси не подлежат на регулация, така че дори и ДКЕВР да установи, че техният размер евентуално е превишен, комисията няма никакви правомощия да се меси в ценообразуването им и да иска например редукцията им.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?