БСП иска парламентът да освободи Пламен Георгиев

ГЕРБ пита Нинова предлагала ли е на Миков 30 млн. лв. за лидерското място в БСП

БСП иска парламентът да освободи Пламен Георгиев

Депутатите от БСП, които продължават да бойкотират парламента, ще внесат в деловодството му искане за отстраняването на Пламен Георгиев като председател на КПКОНПИ. Депутатите от БСП обаче няма да се върнат в пленарната зала за гласуването на своето предложение.

БСП обяви искането си в четвъртък, след като Пламен Георгиев обяви, че излиза в отпуск заради съобщението на главния прокурор, че започва проверка по медийните публикации за разминавания около имотите му. Ходът на Георгиев бе в синхрон и с призива на премиера Бойко Борисов към магистрати, чиито имена са забъркани в "Апартаментгейт", да подадат оставка или да излязат в дълъг отпуск до приключване на проверките.

"Премиерът Борисов спаси от отговорност Пламен Георгиев, като му остави вратичка. От опит знаем, че тези проверки продължават месеци и години", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция на "Позитано" 20. По думите ѝ накрая Георгиев щял да се "върне на бял кон".

Тя подчерта, че Георгиев е избран за председател на антикорупционната комисия от "новата коалиция" между ГЕРБ, ДПС, "Обединени патриоти" и "Воля". Затова и от БСП нямало да се върнат в залата. "Именно тази коалиция трябва да го отстрани от поста", каза Нинова. 

ГЕРБ нападна Нинова: Колко милиона предложихте на Миков?

На извънредна пресконференция ГЕРБ отвърнаха на БСП с контраатака, позовавайки се на "доста сериозни източници".

"Предлагала ли е Корнелия Нинова 30 млн. лева на Михаил Миков, за да се откаже от лидерското място в БСП", попита депутатът от ГЕРБ Тома Биков. Допълни, че чака бърз отговор "да" или "не".

"Ако тя замълчи, ще приемем, че това е мълчаливо съгласие. След като има претенцията да бъде морален стожер, нека отговори", каза още Биков.

Спас Гърневски пък отново напомни за "Техноимпекс": "Не е ли тя (Нинова -б.р.) единственият тогава уволнен от правителството ѝ като зам.-министър на икономиката със съмнения за корупционни практики".

Двамата депутати от ГЕРБ изтъкнаха, че ако Нинова била депутат от ГЕРБ, а не лидер на БСП, щяла вече да си е "подала оставката 10 пъти" или партията да я е изключила.

"Шефът на КПКОНПИ днес постъпи изключително достойно", каза Спас Гърневски и след това волно или не нарече Пламен Георгиев политик.

На въпрос дали ГЕРБ ще свали доверието си от Пламен Георгиев, Тома Биков отговори: "Сутринта премиерът каза какво е нашето мнение, нашата позиция е ясна". Той обаче не каза дали партията смята да подкрепи идеята на БСП за освобождаване на председателя на КПКОНПИ или не.

Какво казват депутатите

Досега депутатите от управляващото мнозинство твърдяха, че не е тяхна работа да казват дали Пламен Георгиев трябва да се оттегли или да се самопроверява, както самият той предложи преди два дни.

От ВМРО сега заявяват че ако има "преки доказателства за нарушаване на закона, Народното събрание няма да пропусне възможността да го отстрани от КПКОНПИ".

И зам.-председателят на Народното събрание Явор Нотев каза, че "засега няма основание освобождаването на Пламен Георгиев от КПКОНПИ да се разглежда като точка от дневния ред на Народното събрание". Определи като "уместно" разпореждането на главния прокурор за проверка на Георгиев.

Според настоящия председател на правната комисия и бъдещ правосъден министър Данаил Кирилов пък било "напълно в логиката на нещата да има проверка за имотите на председателя на КПКОНПИ".

Той определи решението на Георгиев да излезе в отпуск по време на проверката като "коректното поведение на държавен служител". Не поиска обаче да каже дали може тази отпуска да е прелюдия към оставка. 

Лидерът на "Воля" Веселин Мареки също приветства проверката, а после добави, че "всеки е невинен до доказване на противното".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?