БСП иска по-висока партийна субсидия заради заплаха на Горанов към тяхна журналистка

БСП иска по-висока партийна субсидия заради заплаха на Горанов към тяхна журналистка

Депутатите от БСП настояват партийната субсидия за следващата година да бъде увеличена от 1 на 8 лева не глас. Те ще внесат предложението си между двете четения на държавния бюджет за догодина. Те обясниха, че искат увеличението, защото ГЕРБ я намалили, за да ограничат свободата на словото и неудобните журналисти.

Социалистите свързаха искането си със заплахата, която отправи финансовият министър Владислав Горанов към журналист от партийната телевизия на БСП. Миналата седмица той каза на репортерка, че може да остане без работа, защото БСП трябва да връща надвзета партийна субсидия.

"Това не може да бъде толерирано. За първи път Горанов призна защо управляващите намалиха партийните субсидии – цялата идея беше опозицията да бъде поставена на колене, свободното слово да бъде заглушено, а свободните журналисти – поставени в ъгъла. В тази връзка, ние ще предложим в следващия бюджет субсидията за получен глас на избори да бъде 8 лева", каза Александър Симов.

По думите му такива ситуации ясно показват, че онова 111-то място по свобода на словото, от което толкова много се срамуваме, всъщност вече не е заслужено и изглежда твърде високо за нас, когато има такова отношение към журналист.

Отношението му беше като комендант на концлагер към хората в концлагера. Съжалявам за крайните думи, но те са необходими, защото тук виждаме ясна демонстрация на политическа арогантност, която не познава граници", каза Симов.

"Това не е просто инцидент на изпуснати нерви, това не е просто някакъв случаен епизод от безобразното поведение на Горанов, това е целенасочено поведение на ГЕРБ към свободните журналисти", допълни социалистът и припомни, че това не са единствените случаи на погазване свободата на словото.

Партийната субсидия бе  намалена от 11 лв. на 1 лв. за получен глас през лятото. Тогава в закона бе записано, че партиите ще могат да получават и дарения от юридически лица. Пак през лятото се разбра, че партиите са получавали повече от отредените по закон пари и беше решено да върнат надвзетото. 

Споделяне

Още от България