БСП иска подкрепа от АБВ и ДПС за вота на недоверие заради Бокова

Първанов пък настоява темата на гласуването да е сигурността

БСП иска подкрепа от АБВ и ДПС за вота на недоверие заради Бокова

БСП разчита на подкрепа от АБВ и ДПС за вота на недоверие по повод оттеглената от правителството подкрепа за кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН.

Социалистите вече са отправили покани за разговори към другите две партии, съобщи лидерът им Корнелия Нинова в събота пред Дарик радио. Тя заяви още, че няма да коментира кандидатурата на ГЕРБ, докато не стане официално известна.

"В последните две седмици всеки ден си сменяха кандидата, така че няма да влизаме в ролята на гадатели. Когато обявят, тогава", посочи Нинова, като допълни, че са абсурдни проучванията, според които дори без ясен кандидат ГЕРБ са с най-големи шансове за изборите. 

По думите ѝ, кандидатът има значение, а предимството на ген. Румен Радев е, че е различен от всички останали номинации.

Междувременно лидерът на АБВ Георги Първанов обяви, че партията му ще постави въпроса за вот на недоверие към правителството в сферата на сигурността.

„Да, имаме покана от председателя на Националния съвет на БСП. По принцип не съм от тези, които реагират на часа на определена дата и час на преговори – това е тип повиквателна, не покана. В понеделник няма да мога. С моя екип сме заети с други ангажименти", заяви Първанов, цитиран от Фокус.

По думите на лидера на АБВ от партията са готови да водят разговори по отношение на това кои са болезнените и тежките теми в управлението на страната.

„Те ще поставят вероятно външната политика – тема, която ние коментираме преди всички. Ние ще поставим въпроса за вот на недоверие в сферата на сигурността, в широкия смисъл на думата „сигурност" – от военната до вътрешната, през границите на страната", отбеляза Първанов.

Според него това са много по-тежки проблеми, към които хората проявяват много по-висок интерес и очакват адекватен отговор от управляващи и опозиция. От думите на Първанов стана ясно, че АБВ иска от социалистите да обяснят какви са били истинските причини за провала на преговорите между двете партии за президентските избори. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?