БСП иска правителството да се откаже от плановете си да купува нови изтребители

БСП обяви, че настоява правителството да спре процедурата за закупуване на нови изтребители за 600 милиона лева. Депутатът Ангел Найденов съобщи, че това решение ще обвърже не едно и две правителства и е редно да бъде взето в началото на управленски мандат.

 

"Проектът е неприемлив по три причини. По отношение на избраната процедура – доставката да стане по договаряне с държавата. Неприемлив е типът на изтребителите, които правителството се готви да закупи – те са на възраст от порядъка на 30 години. Във време, когато това ръководство на Министерство на отбраната не осигурява необходимите средства за реализация на други проекти, които са преди доставката на целеви изтребители, не се осигуряват средства за ремонт на съществуващата бойна техника, дискриминират военнослужещите, имаме всички основания да кажем да се спре този проект", каза още Найденов.

 

Очаква се Аню Ангелов да внесе тази седмица в Министерския съвет проекта за закупуване на изтребители.

 

До момента министърът твърди, че ще реши една от най-крупните сделки с държавни пари без конкурс, а на база преговори.

 

Ако се пристъпи към вариант да се закупят изтребители втора ръка, който е най-вероятният, ще се преговаря директно със заинтересуваните държави, които разполагат с техника за продан.

 

Според Ангелов имало и вариант за нови изтребители, но той можел да се осъществи единствено за шведските машини "Грипен" (Gripen), защото България има пари само за тях. За това военният министър е на мнение, че конкурс не може да има и за нови изтребители.

 

Все още не е ясно какво е мнението на премиера Бойко Борисов за проекта, който вече привлече вниманието на Европейската комисия. Преди две години той обяви, че едва "след магистралите ще помислим и за по-модерни самолети".

 

Европейската комисия изпрати по-рано тази година писма до България, Румъния и Чехия, в които изразява безпокойство, че е възможно сключване на договори за покупка на военни самолети, без да бъдат проведени търгове. ЕК обяви, че процедурата за покупка трябва да бъде отворена, за да се предотврати дискриминация на компаниите от държави членки. Задачата се движи от работна група в Министерството на отбраната, която пряко се следи от министъра.

 

Проектът за закупуването на изтребители премина през няколко етапа по време на управлението на ГЕРБ, включително и с опцията да остане за следващото правителство. В крайна сметка обаче договорът вероятно ще бъде подписан до края на мандата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?