БСП иска прокурорска проверка за продадени дялове в ЕРП-тата

С пет месеца закъснение Станишев се притесни от миноритарния дял на ТИМ в ЧЕЗ

сн. БГНЕС

Лидерът на БСП Сергей Станишев съобщи, че правителството на ГЕРБ е продало остатъчните държавни дялове в електроразпределителните предприятия (ЕРП) на 2.5-3 пъти по-ниска цена от тази, на която са сключени сделките за основните пакети.

По думите му загубата за държавата от продажбата на тези дялове е 200 млн. лв., а би трябвало стойността им с годините и увеличаването на печалбата на дружествата да се повишава.

Макар от пет месеца дружества, свързани с капитали на варненската икономическа група ТИМ, да притежават малки дялове в доставчика на ток за Западна България ЧЕЗ, БСП се притесниха от това едва сега, след като чешкото издание “Е15“ написа, че части от “ЧЕЗ Електро“ и ЧЕЗ Разпределение“ са в ръцете на икономическата група, определена от изданието като "най-голямата престъпна организация".

В неприкрит стремеж да откликне на популстките призиви на улицата за съд и национализация на ЕРП-тата, Станишев настоя в четвъртък прокуратурата да изясни защо и при какви условия са продадени остатъчните държавни дялове от трите ЕРП-та.

33-процентните дялове на държавата в ЧЕЗ и “Енерго-Про“ бяха продадени в аукциони на Българската фондова борса през октомври миналата година, а акциите в ЕВН – през декември 2011 г. Общо от продажбата на миноритарните участие държавата взе над 245 млн. лв. За дела в ЕВН получи 98 млн. лв, от ЧЕЗ – 82.5 млн. лв., а от “Енерго-Про“ - 65 млн. лв.

Така в момента в “ЧЕЗ Електро“ акции държат свързаните с “Химимпорт“дружества като “Централна кооперативна банка“, пенсионни фондове “ЦКБ-Сила“, “Съгласие“ и “ПИБ Класик“. В ЧЕЗ “Разпределение“ миноритарният дял е разпределен между ЦКБ, “ЦКБ-Сила“, ДФ “Кампан макс“, която също е свързана с “Химимпорт“, както и универсалния и професионалния фонд “Доверие“, “Първа финансова брокерска къща“ и фондове на “ДСК-Родина“.

Според Станишев правителството на ГЕРБ е продало остатъчните дялове в ЕРП-тата на 2.5-3 пъти по ниска цена от тази, на която са продадени основните пакети от 67 на сто в търгове, проведен през 2004 г. Тогава от трите търга в хазната влязоха над 700 млн. евро.

БСП внезапно се притесниха и от това, че продавайки дялове в ЧЕЗ на фирми, близки до ТИМ, държавата е предоставила един ресурс на частна групировка. Настояваме прокуратурата да направи проверка за извършено престъпление кой се е облагодетелствал от тази сделка, по чии сметки са разпределени тези пари и колко е "връщанката" в "черната каса" на партия ГЕРБ, заяви лидерът на социалистите на нарочна пресконференция.

Повод за изявленията бе публикация в чешкото издание "Е15", според която ТИМ контролира 25 процента в българската компания "ЧЕЗ Електро" и 5 процента в "ЧЕЗ Разпределение". Пред изданието редакторът от сайта "Биволъ" Атанас Чобанов разказва, че ТИМ е създадена в началото на 1990-те години, първоначално като охранителна фирма и за бизнеса ѝ още през 2005 г. тогавашният посланик на САЩ в България Джеймс Пардю предупреждава в грама, която по-късно е разпространена от Уикилийкс. В нея Пардю определя групата като една от най-опасните престъпни организации в България, занимаващи се с пране на пари, трафик на наркотици или проституция.

"Те се промениха, опитвайки се да се очистят. Престъпните дейности се преместиха в сферата на легалния бизнес", цитира чешкото издание Чобанов. Предполага се, че ТИМ използва пари от пенсионните фондове за собствени инвестиции, което е забранено от закона, допълва той.

Доскоро обикновените българи имаха много малко възможности да научат нещо за бизнеса на ТИМ, медиите не пишат много за групата, коментира още "Е15". Това се промени с "българския Ян Палах". Младият Пламен Горанов се самозапали през февруари пред кметството във Варна в знак на протест срещу дейността на ТИМ и свързания с тях кмет на Варна Кирил Йорданов. "За медиите това е повратна точка", казва Чобанов. "Българите излязоха на протест срещу високите цени на тока. Но това, което се случи във Варна, е нещо съвсем различно. Това са протести срещу мафията", посочва журналистът.

Собствениците на ТИМ са сред най-богатите и най-влиятелни бизнесмени в страната, уточнява още чешката медия. В империята им са "България еър", "Централна кооперативна банка", "Химимпорт" и няколко медии. Собствеността се оценява на един до два милиарда евро, като в над 150-те фирми на групата работят 30 хиляди души, обяснява още изданието.

Станишев обяви, че БСП има няколко искания към бъдещото служебно правителство, за да не се стигне до срив на енергийната система. Едното е да се свали таксата за пренос на електроенергия, която убива българския износ. Другото е да се преразгледат договорите за изкупуване на ток от ТЕЦ "Марица Изток".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес