БСП иска референдум за Истанбулската конвенция и спиране на ратификацията

"Мачът" за конвенцията в парламентарните комисии засега е 1:1

БСП иска референдум за Истанбулската конвенция и спиране на ратификацията

БСП поиска в сряда референдум за Истанбулската конвенция и спиране на ратификацията на документа от Народното събрание. Лидерът на партията Корнелия Нинова обясни, че партията ще внесе необходимите подписи още в четвъртък.

По закон предложение до парламента за свикване на референдум може да се направи с подписите на 48 депутати. Народното събрание може да приеме или отхвърли предложението с обикновено мнозинство.

БСП предлага въпросът на референдума да бъде: "За" или "Против" сте ратификацията на Истанбулската конвенция?".

Нинова поиска спиране на процедурата по ратификация, защото ако тя бъде извършена, тогава няма да може да се проведе референдум.

БСП отново се ангажира с внасянето на всички законопроекти, които изпълняват изискванията на Истанбулската конвенция, що се отнася до насилието над жени и деца.

"Смятаме, че това е верният път, за да стане реалност борбата срещу това насилие. Ние сме твърдо против него и затова продължаваме да внасяме тези закони", каза Нинова.

Слави Трифонов за референдума на Нинова: Откога, бе, како?

Телевизионният водещ Слави Трифонов използва инициативата на БСП за свикване на референдум за Истанбулската конвенция, за да осмее позицията на левицата покрай референдума за промяна на избирателната система.

През миналата година БСП отхвърли идеите на Слави Трифонов за въвеждане на мажоритарна избирателна система, въпреки че тя бе подкрепена на референдум от близо 2.5 млн. българи. Общо в допитването участваха 3.5 млн. души.

"Уважаеми съграждани, всеки ден новини, но днес една новина направо ме сащиса. Корнелия Нинова иска референдум! Референдум за Истанбулската конвенция. Откога, бе, како? Откога приемаш референдума за някаква форма на демокрация?", попита Слави Трифонов в профила си във Фейсбук. В момента водещият работи по проект за промяна на политическата класа в България с нови лица. Още

Според нея само народът може да каже своето мнение по този въпрос.

Според БСП конвенцията е създала огромно напрежение в обществото и тече дискусия.

Нинова каза, че няма яснота какви национални закони трябва да се променят след нейното ратифициране. Според нея конвенцията няма как да се ратифицира с резерви, защото спорните за българите текстове, няма как да бъдат гласувани с резерви.

"Тази тълкувателна декларация (към конвенцията – б.р.) просто би била прах в очите на хората, за да успокои духовете. Още повече, че имаме вече прецедентът на Полша, която е ратифицирала с декларация и впоследствие тази декларация не е призната като правен акт", каза Нинова.

БСП не одобрява текстовете, с които се въвежда понятието "социален пол" и се говори за нестереотипни роли на пола.

Конвенцията обаче има за цел да разчупи стереотипни социални роли, основани на биологичния пол, като момичетата бъдат образовани, че могат да имат и друго бъдеще, освен, например, като домакини, които разчитат само на парите, изкарвани от техния мъж.

Още преди две седмици Съветът на Европа коментира по повод дебата в България, че Истанбулската конвенция не задължава страните да признават "трети пол", "еднополови бракове", да приемат "травестити от Иран" и прочие „заплахи“, разпространявани от противниците на конвенцията.

До момента конвенцията е ратифицирана от около 30 държави, сред които Турция, Албания, Австрия, Белгия, Босна и Херцеговина, Дания, Финландия, Естония, Германия, Италия, Норвегия, Полша, Румъния, Сърбия, Словения, Швеция, Швейцария.

Резултатът в парламентарните комисии е 1:1

По-късно в сряда Комисията по младежта и спорта на свой ред отхвърли ратифицирането на документа с десет гласа "против" и девет гласа "за". Решаващ бе гласът на Георги Марков от ГЕРБ, който не подкрепи конвенцията, съобщи "Дневник".

Веднага след това резултатът бе изравнен във външната комисия, където ратификакцията бе подкрепена с 10 гласа "за" и 7 "против". Резерви обаче изразиха и депутати от ГЕРБ, които обясниха, че произхождат от традиционни християнски семейства и документът ги смущава, съобщи "24 часа". Те получиха уверение от Министерството на правосъдието, че Съветът на Европа ще допусне ратификация с тълкувателна декларация на българския проблем с половете.

В сряда правна комисия в НС засега не успява да вземе позиция по темата и реши да изключи от дневния си ред днес ред обсъждането на Истанбулската конвенция.

Предложението да отпадне точката от дневния ред беше направено от БСП и бе прието с 10 гласа "за" и 8 "против" и един "въздържал се". Гласът "въздържал се" дойде от ГЕРБ. Аргументът в подкрепа на изключването на точката бе, че "цивилизационен нормативен акт" и той има нужда от задълбочено обсъждане.

Депутатът от БСП Явор Божанков каза, че форсирането на процеса по ратифициране на Истанбулската конвенция, може да доведе до нейната нелегитимност в обществото.

"Аз се съмнявам, че някой е влизал в детайли и че е чел Конвенцията. Не говоря за нас, говоря за обществото. Нормално е тези детайли да се появят и да бъдат обсъждани, когато тя влезе в дневния ред. Виждаме, че сега има дискусия и тя е доста остра", каза Божанков.

Споделяне

Още по темата

Още от България