БСП иска управителят на НЗОК да бъде сменен още тази седмица

Пламен Цеков отговори на атаките като извади договори от времето на тройната коалиция

БСП иска управителят на НЗОК да бъде сменен още тази седмица

БСП ще настоява управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да бъде сменен от парламента още през тази седмица, обяви лидерът на партията Сергей Станишев във вторник след заседание на партийното ръководство.

Той заяви, че Изпълнителното бюро на партията подкрепя призива на Българския лекарски съюз и на министъра на здравеопазването за смяна на Цеков.

Най-вероятно Цеков ще бъде наследен на поста от бившия управител на касата по времето на тройната коалиция Румяна Тодорова.

Станишев заяви, че българският парламент е в правото си да променя ръководителя на здравната каса и припомни, че ГЕРБ са въвели изборът му да става от Народното събрание.

Като мотив за смяната на Цеков Станишев посочи “бойкот от страна на управителя на НЗОК на приоритети на българското правителство и нежелание за комуникация и сътрудничество“. Освен това имало информация за “тежки проблеми в бюджета на НЗОК“. Депутатът от БСП и бивш зам.-министър на здравеопазването Емил Райнов упрекна Цеков, че за четири години персоналът в НЗОК е увеличен с 350 души.

Във вторник Цеков за пореден път отхвърли спекулациите за финансова нестабилност на касата и показа справка, според която персоналът на касата е намалял от 2009 година насам.

“Оставката ми не стои пред мен като проблем, а за който е проблем, да намери начин как да го реши. Аз изпълнявам служебните си задължения така, както са регламентирани в законите“, посочи Цеков.

В отговор на атаките на управляващите към него, Цеков извади данни за разходите за медийни услуги на касата по времето на тройната коалиция, които многократно надвишавали тези на ГЕРБ. “Ако не бях питан, нямаше да вадя скелети от гардероба“, заяви той. Цеков не посочи обаче с кои медии са сключвани договорите, тъй като по думите му “те вероятно съвестно са си свършили работата“.

Той съобщи, че за 2007, 2008 и 2009 година близо 1.5 милиона лева са дадени за медийна политика от НЗОК. “За периода, в който аз съм шеф на НЗОК, за една година, сме дали 18 456 лева срещу 621 000 за 2007-ма година, 492 000 лева за 2008-ма, 186 000 лева за 2009-а година“, посочи той. “През 2010 година има рязък спад на 16 856 лева - това вече обхваща периода на управление на ГЕРБ. През 2011 година - 20 856 лева, през 2012 - 18 456 лева, за 2013 са заложени 18 456 лева“, заяви Цеков.

Той оповести и договор от 2007 година със социологическа агенция "Афис“ на стойност 104 000 лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България