БСП иска външното министерство да спре назначенията

Съветът по външна политика и публична дипломация при Националния съвет на БСП призовава правителството в оставка да спре незабавно всички процедури по отзоваване и назначаване на посланици.

 

Според БСП имало тревожни сигнали за действията на правителството в оставка и на министъра на външните работи, които имали за цел реализирането единствено на частен интерес на партията ГЕРБ и на близките до нея.

 

БСП иска МВнР да спре преназначенията на лица от политическия кабинет и предоставяне на дипломатически рангове на служители на министерството без ясни критерии, както и изпращането на служители в задграничните мисии на България.

 

Левицата настоява ведомството да не предопределя развитието на служителите на МВнР чрез ускореното приемане на Наредбата за кариерното развитие на дипломатическите служители, за условията и реда за тяхното атестиране и за ротацията на служителите в дипломатическата служба.

 

Същевременно от "Движение България на гражданите" обявиха несъгласие с провеждането на конкурси за назначения на нови ръководства в културни центрове като музеи, театри, опери, културни институти в чужбина и други.

 

"Според нас тези конкурси следва да бъдат обявени и проведени след парламентарните избори в България през 2013 г. от новото правителство и, респективно, от новия политически кабинет в Министерството на културата, който ще отговаря за тези центрове при гласуван мандат", посочват от партията на Меглена Кунева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?