БСП иска възстановяване на литературната награда на името на Вапцаров

БСП иска възстановяване на литературната награда на името на Вапцаров

Лидерът на столичната организация на БСП Калоян Паргов призова за възстановяване на литературната награда на името на Никола Вапцаров и държавния ѝ статут. Той направи това по повод отбелязването на годишнината от разстрела му на 23 юли.

"Докато подготвяхме отбелязването на 75-ата годишнина от разстрела на Никола Вапцаров, отново възникна въпросът за възстановяването на държавния статут на литературната награда на неговото име", коментира Паргов.

Такава инициатива е имало преди няколко години, когато над 150 писатели и поети, начело с Валери Петров, са се обърнали към президентството, но за съжаление не са получили дори формален отговор, каза Паргов.

Сега БСП заедно със Съюза на писателите ще подновят инициатива и ще направят всичко възможно да бъде възстановена литературната награда на името на Вапцаров.

"Ще се обърнем към всички институции, от които зависи това. Все пак Вапцаров е световно признат поет и единственият българин, удостоен с Почетната международна награда за мир, наред с Пабло Пикасо, Пабло Неруда и Юлиус Фучик", каза Паргов.

Програмата на събитията, свързани с отбелязването на 75-ата годишнина от разстрела на поета и другарите му Антон Иванов, Антон Попов, Атанас Романов, Георги Минчев и Петър Богданов започва в неделя (23 юли) в 10 часа на Гарнизонното стрелбище в парка зад НДК.

В понеделник от 18 часа пред паметника на Никола Вапцаров, дело на Никола Шмиргела, в градината зад Националната художествена галерия, поети ще рецитират авторски стихове и на Вапцаров.

Събитията са организирани от Градския съвет на БСП – София, Българския антифашистки съюз, Съюза на българските писатели и Съюза на българските журналисти.

Споделяне

Още от Общество

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?