БСП иска властта, но в коалиция и без Станишев да е премиер

Призиви за нови лица в листите, макар че старите не искат да отстъпят

Сергей Станишев. Сн. БГНЕС

Лидерът на БСП Сергей Станишев сюрпризира с новината, че дори неговата партия да спечели предстоящите избори, той няма да е министър-председател. За мен властта никога не е била самоцел, обяви той в сряда, след като върна на президента проучвателния мандат за съставяне на правителство на БСП в рамките на сегашното Народно събрание.

"Днес България е на колене. Фактите за финансовото състояние излизат наяве", каза Станишев и продължи: "Ситуацията в страната, почтеността към гражданите изисква провеждане на извънредни парламентарни избори. Народът трябва да определи на кого има доверие. Искам да ви уведомя също така, че независимо от това как ще протекат предстоящите парламентарни избори, аз няма да бъда следващият министър председател на Република България", каза лидерът на БСП.

Малко по-голяма яснота за неговите и на партията му намерения настъпи по-късно на пленума на БСП, посветен на предсрочните избори.

Социалистите отиват на предстоящите предсрочни избори с амбицията да ги спечелят, но без да се стремят към самостоятелно управление и без лидерът им да е премиер. В отговор на протестните призиви от улицата срещу целия политически елит от последните 23 години, Станишев иска да отвори място в изборните листи за нови лица.

Обяснението на Станишев за това е, че в страната трябва да се търси съгласие.

"Нито една партия, дори да има 51% одобрение на изборите, ако няма съгласие, не би успяла да генерира нужните реформи“, каза Станишев.

"Нашата партия трябва да излезе от ступора си, за да можем да реализираме нашите идеи, и не сами“, допълни той.

По-рано, докато още беше в президентството, Станишев каза: "Днес България е на колене. Фактите за финансовото състояние излизат наяве. Протестите на българските граждани за пореден път поставят въпроса за необходимостта от обединение на всички разумни, демократични, отговорни хора в страната, за да изведем България от това унизително положение".

На заседанието на Националния съвет на БСП той призова съпартийците си да не се карат за листи, а да се обединят, за да дадат на хората "отговорна и реална алтернатива“, Станишев настоя "всички партийни организации, включително и Националният съвет (бел.ред – разширеното ръководство) да разберат, че не са важни само идеите, а и техните носители“.

Кризата – политическа, духовна или разгром на „нео-либералния модел“

Пленумът на БСП посвети голяма част от времето си да редактира документ, произведен от Националния съвет, който трябва да служи за обръщение към гражданите. Разногласията започнаха още на първото изречение, което гласи: "България днес преживява остра социална и политическа криза“.

Младен Червеняков предложи кризата да се окачестви и като духовна, а Росен Малинов искаше уточнение, че се дължи на "погрешно избрания неолиберален модел на държавата“.

Най-критично за проектообръщението се изказа бившият президент Георги Първанов, според когото БСП просто е "редактирала обръщението си от конгреса“. "Този текст е написан така, все едно в държавата няма протести 16-17 дни“, допълни той.

Обръщението на левицата "За справедлива и демократична България“, всъщност отразява тезите на социалистите, приети на конгреса им от преди две седмици. Освен резкия ляв завой, който заяви, партията се обявява срещу бедността, корупцията, монополите, олигархията и корпоративните интереси.

"От нас зависи, от нашите идеи, от нашите решения, от хората, кои ще определим за наши представители в бъдещото Народно събрание. Всеки социалист, всяка наша организация трябва днес, сега, в тази минута, а проумеят, че рутината, инертността, боричканията, самодоволството, самозатварянето са не просто вредни – те са гибелни за бъдещето на социалистическата идея“, се казва в обръщението.

Именно този абзац предизвика близо двучасов дебат за необходимостта от нови лица в партията и отстъпление на старите. След споровете се разбра, че нито едно от утвърдените лица в БСП няма да напусне челните места в листите, въпреки многото заявки за "обновление“.

Вътрешна чистка като през 1990 година

Според Татяна Дончева БСП е отречена от улицата, като всички останали партии на прехода. "Което и лице да извадите, то ще бъде осивркано. Дори протестите не вдигнаха електоралната подкрепа на БСП, а тя е около 16-17%“, заяви бившата депутатка.

По думите на Дончева не е достатъчно Сергей Станишев "да заяви, че няма да бъде премиер, защото улицата не го иска, независимо от факта, че е млад, симпатичен и европейски признат“.

"Голяма част от водачите на листи не могат да останат“, обърна се Дончева към лидера на левицата, цитирайки и академик Сендов: "Вкупом всички съгрешихме и всички жертви станахме“.

"Сергей, оставайки в листите трябва да помисли и за още няколко фронтмени на партията, няколко икономисти, но нека това все пак не е Росен Карадимов“, призова Дончева, според която трябва БСП като цяло да преосмисли лицата си.

"Ситуацията е като през 1990 година – партията трябва да помисли кое лице да запази и кое не. Знам, че това е трудно, защото всички са работили за тази партия“, заяви още Дончева. Според нея левицата трябва да се организира в максимално кратки срокове, заради извънредните избори, местните организации да изличат авторитети от градовете, а някой от лицата на протестите да бъдат привлечени в БСП.

Взел повод от думите ѝ и от обръщението към гражданите, народният представител Стефан Данаилов заяви, че самият той ще обмисли мястото си партията. "Давам си 24 часа, за да направя своята преценка“, заяви пред пленума Ламбо, който е сред най-популярните фигури в БСП и се ползва със симпатии дори на хора извън партията. "Нека всеки направи същото и да види своето място“, призова той.

Стефан Данаилов направи и гласното предположение, че избраният след изборите парламент ще просъществува доста кратко време.

"Така че всеки, който е бил във властта и в Народното събрание, нека наистина помисли и вземе решение какво иска да прави“, заяви депутатът.

Някои от членовете на Националния съвет обсъждаха помежду си дали това не е призив за отстъпление поради "безсмисленост на следващия кратък парламент“ и подготовка за лъвски скок на "известните лица на партията“ в листите за по-следващото Народно събрание.

БСП – в крак с времето, те въвели демокрацията

По време на заседанието на пленума един след друг се изказаха и бившият президент Георги Първанов и ексшефът на разузнаването Бриго Аспарухов. И двамата разкритикуваха "застиналността“ на БСП.

"Този документ, с който се обръщаме към гражданите, все едно съм го чел през 1989 година“, заяви Първанов.

"Ние не чувстваме пулса на времето“, допълни по-късно Аспарухов.

"Представях си пленума ни по друг начин“, заяви Първанов. "Знаем ли кои са инициаторите на протестите? Защо минаха три етапа – антимонополен, антиправителствен и антисистемен? Докъде може да стигне протестът?“, попита още бившият президент, според когото недоволството на народа може да ескалира и в самия изборен ден.

"Очаквах анализ накъде отива негативния вот – не го чух“, констатира Първанов, партнирайки в изводите на Татяна Дончева, с които доскоро бяха политически врагове. Той доразви и тезата ѝ за силна гражданска квота, но по негово мнение това не трябва да са лицата на протестите, а "експерти в различни области“.

Изреждайки исканията на протестиращите, бившият президент за първи път призна, че неуспешният мажоритарен вот през 2009 г. е негова "заслуга".

"Ние го въведохме, макар и с някои грешки, но вината за тях е моя“, заяви той. "Ние бяхме и тези, които наложихме пряката демокрация, макар и колебливо“, допълни Първанов.

Минути по-късно след като оспори вижданията му, че БСП трябва да търси инициаторите на протеста, с мотива, че "във Франция вероятно все още търсят организаторите на Френската революция“, бившият шеф на разузнаването припомни на социалистите, че докато те се занимават с "редакция“ на един или друг текст, ГЕРБ вече са се заели да "обърнат настроението към тях от отрицателно към положително“.

Споделяне

Още по темата

Още от България