В търсене на справедливото решение

БСП иска временно спиране на събарянето на незаконни постройки

Мораториумът няма да важи за обекти в природни резервати, защитени територии и дюни

През декември 2010 г. край язовир "Искър" бяха съборени няколко малки постройки, сн. БГНЕС

Временно спиране на събарянето на незаконните постройки, докато се приеме справедливото законодателно решение, искат депутати от БСП. Те са внесли предложение за това в Народното събрание в петък, съобщи депутатът от левицата Димчо Михалевски. Той се надява мораториумът да бъде гласуван от депутатите следващата седмица.

 

Мораториумът няма да се отнася за незаконните обекти построени в защитени територии, природни резервати и дюни, каза Димчо Михалевски. По думите му забраната ще засегне около двеста обекта, които са за жилищни нужди и имат влезли в сила заповеди за събарянето им.

 

План-графикът е до края на юни да бъде намерено справедливото законодателно решение така че да не се събарят къщи на хората, които са единственият им дом и ще останат на улицата. Промените в Закона за устройство на територията и в Закона за Черноморското крайбрежие пък трябва да бъдат гласувани от парламента през септември. След като влязат в сила, временната забрана за премахване на незаконното строителство пада, обясни Михалевски.

 

Идеята тръгва от рибарското селище Ченгене скеле

 

Поет ангажимент към избирателите в Бургас, където Димчо Михалевски беше водач на листата на “Коалиция за България”, е причината депутатите от левицата да поискат налагането на мораториум върху незаконните постройки.

 

Около 40 къщи в рибарското селище Ченгене скеле подлежат на събаряне, защото за тях няма никакви документи за изграждането им. През 2011 г. Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК) разрушии няколко от тях.

 

Тогава правителството на ГЕРБ и лично тогавашният министър на регионалното развитие и настоящ президент Росен Плевнелиев поеха инициатива за събаряне на всички незаконни постройки в цялата страна. Поводът беше т.нар. митничарско село, изградено в чашката на язовир “Ивайловград”. От там акцията се пренесе в стария Несебър, Слънчев бряг и стигна до Ченгене скеле. В София бяха засегнати незаконни постройки около язовир “Искър”, където през декември 2010 г. бяха съборени няколко малки вили, но големите на брега на язовира се спасиха.

 

Плевнелиев обяви тогава, че връщане назад няма да има и всички незаконни постройки трябва да бъдат съборени, за да се даде урок на хората, че законите и правилата трябва да се спазват. В края на мандата си ГЕРБ все пак направи стъпка назад и даде възможност за узаконяване на незаконни строежи.

 

Към момента 2183 незаконни строежа са с влезли в сила заповеди за събаряне, показват официалните данни на ДНСК.

 

В Ченгене скеле ДНСК е издала 204 заповеди за премахване на незаконни обекти, като са бутнати 77. Ако предложеният мораториум влезе в сила, ще се спасят от събаряне около 120 масивни къщи и седем по-малки постройки.

 

В търсене на справедливостта

 

Рибарското селище Ченгене скеле е строено през 70-те години на миналия век. Тогава при разширението на пристанище Бургас рибарите са били изместени на това място, като им се е дало право да си построят постройки, но те не са извадили необходимите строителни книжа. За част от хората това са единствените им жилища, обясни Михалевски.

 

Другият тип незаконни строежи, за които ще важи мораторумът, е например построено жилище без книжа, което е единственото за собствениците. Към него е вдигната незаконно постройка, съседът се жалва и сега трябва да се събори всичко. Така човекът остава на улицата, даде пример Михалевски. Според него справедливото било незаконната пристройка, която е в нарушение на правилата за отстояние от съседния имот да се разруши, но поне къщата на човека да остане.

 

Това е и основният въпрос, на който трябва да намерим отговор до края на юли – кой строеж може да обявим за търпим, така че да има справедливост и да бъде защитен и общественият интерес, каза Михалевски.

 

Той е категоричен, че мораториумът няма да се отнася за защитени територии, природни резервати и дюните. В този смисъл примерът, че с мораториумът ще спасим незаконния строеж в археологическият резерват “Яйлата” е неуместен, твърди Михалевски.

 

Широк обществен дебат

 

Преди да бъдат одобрени промените в Закона за устройство на територията и в Закона за черноморското крайбрежие те ще бъдат подложени на широко обществено обсъждане, обеща Димчо Михалевски.

 

Според него с промяната в законодателството ще се разтовари и работата на ДНСК. В момента дирекцията, чиято съдба е неясна към момента в кое от двете министерства ще остане – на регионалното развитие или новото на инвестиционното планиране, е затрупана с жалби и дейността ѝ е блокирана.

 

Въвеждането на мораториум за строителството в защитени зони по Черноморието, предвижда пък Министерството на екологията, по думите на министърът на околната среда и водите Искра Михайлова. Според нея това е временна мярка, докато се направят промени в законите.

Споделяне

Още по темата

Още от България