БСП иска засилване на охраната в софийските училища и забавачки

БСП иска засилване на охраната в софийските училища и забавачки

Заради атентатите в Европа БСП иска засилване на охраната в софийските училища и детски градини. Групата общински съветници от БСП е внесла в Столичния общински съвет (СОС) доклад с такова искане, съобщиха от БСП – София.

Левите съветници настояват да се направи преглед на състоянието на охраната в детските градини и училищата на територията на столицата. За резултатите от проверката да се информират постоянните комисии по "Образование, култура, наука и културно многообразие" и "Обществен ред и сигурност" на СОС.

При обсъждането на бюджета на Столична община за 2016 г. да се планират средства за цялостно решение на проблема с оградите на училищните дворове, за да се гарантира сигурността на учащите се, настояват от БСП.

Аргументите им са, че в много от училищата оградите на дворовете не са в добро състояние и достъпът е възможен от няколко места. Освен това голяма част от училищата нямат достатъчно средства, за да разширят видеонаблюдението извън помещенията, в които се провеждат зрелостните изпити.

Има училища в София, които не са наели охранителна фирма поради недостиг на средства. Така охранителният режим се осъществява от назначени от директорите портиери. Те нямат правомощията на охранители и по всяка вероятност нямат и капацитета да изпълняват охранителна дейност, смятат от БСП.

При останалите училища, които се охраняват от охранителни фирми, проблемът е в качеството на предоставяната услуга. Поради "непрестижност" на охраняваните обекти – училища и детски градини, охранителите обикновено са пенсионери или лица със "съмнителни интелектуални и дори физически възможности", смятат в БСП.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?