БСП искат Борисов да отговаря за бежанците, Кунева била неподготвена

Парламентарната група на БСП иска министър-председателят Бойко Борисов да поеме лично координацията на институциите, отговорни за миграционния поток, а сегашният отговорник вицепремиерът Меглена Кунева да се занимае с намирането на повече пари от Европа за България по проблема. Това стана ясно в петък от декларация, прочетена от говорителя на партията Атанас Мерджанов от парламентарната трибуна. Той обвини ГЕРБ в двоен стандарт при определянето на мерките за справянето с миграционния натиск.

Кунева е напълно неподготвена за събитията, каза Мерджанов и добави, че няма как сегашните управляващи да са подготвени, защото, когато миналият парламент и кабинетът "Орешарски" взимали мерки по проблема, парламентарната група на ГЕРБ бойкотирала работата на Народното събрание и скандирала "Оставка".

"Упрекнахте ни, че поискахме да няма обществена поръчка за изграждането на ограда по турската граница, а в сряда Борисов поиска точно това", посочи говорителят на левицата и добави, че това е двоен стандарт.

След като в сряда премиерът заръча на депутатите по-бързо да променят законодателството, ден по-късно представители на четирите управляващи партии внесоха поправки в Закона за обществените поръчки. С промените се предлага т.нар. защитно съоръжение да бъде обявено за обект на национална сигурност и така да няма търг за дострояването му.

От левицата критикуваха и други мерки на сегашните управляващи, сред които свалянето на охраната по границата с Турция преди доизграждането на оградата, както и връщането на Никола Казаков като шеф на Агенцията за бежанците, при когото не са предприети никакви мерки и страната е била неподготвена за посрещането на бежанците.

След това настояха Борисов лично да поеме координацията на ведомствата, отговорни за проблема, а Кунева да насочи усилията си към намирането на повече пари от Европа за справянето с проблема. Критикуваха и президента Росен Плевнелиев за негови изказвания, които били правени на коляно пред медиите.

"Не можем да пренебрегнем факта, че миграционният поток може да инфилтрира терористи", каза Мерджанов и добави, че БСП ще подкрепи мерките на правителството, защото "терористи и каналджии не се интересуват кой е на власт".

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?