БСП избира наново Изпълнително бюро

Националният съвет на БСП в понеделник гласува наново Изпълнително бюро на партията. Освен 17-те члена, които бяха избрани след скандал миналия месец, са добавени още номинации. Две от тях – на Антон Кутев и Георги Кадиев – досега не са били предлагани.

Петима души, които бяха предложени от лидера Сергей Станишев предишния път, но не получиха достатъчно гласове от пленума, ще бъдат гласувани още веднъж.

До новия избор на ИБ се стигна, след като партийната контролна комисия бе сезирана от столичната организация на БСП за манипулиране на вота, проведен преди две седмици. Твърди се, че близкият до Станишев функционер Кирил Добрев не е събрал нужното количество гласове да бъде утвърден за член на ИБ, но бюлетините сочат обратното.

Резултатите от новия таен вот трябва да станат известни в понеделник късно вечерта.

Вътрешнопартийните проблеми бяха обсъдени на закрито заседание на Националния съвет на БСП, който в откритата си част реши официално да не подкрепя проектобюджета на ГЕРБ за 2010 г.

Станишев повтори известната вече теза, че проектът е прокризисен и антисоциален, има съзнателно занижаване на приходната част. Според Станишев обяснението на премиера Бойко Борисов за лошия проект с наследството от предишното правителство показва некомпетентност. Пленумът на БСП избра и 12-членна комисия с председател Младен Червеняков, която да защитава конституционните права на гражданите и техните сдружения. Идеята е комисията, в която участват предимно юристи, да оказва правна помощ на хора от предишното правителство, които са "жертва" на "гоненията" на новата власт. Става дума за уволнени висши държавни служители, както и такива, които са дадени на прокуратурата.

Споделяне

Още по темата

Още от България