С предложения за затягане на контрола в банковия сектор

БСП избра скромно откриване на кампанията и познати обещания

Социалистите признаха, че корпоративната власт управлява държавата и обещаха да се борят с това

Сн.: БГНЕС

Освен с повечето си досегашни депутати, БСП отива на предсрочните избори и с голяма част от досегашните си обещания, които не бяха реализирани от правителството с неин мандат, което сдаде властта след 14 месеца съвместно управление с ДПС. Те са записани в платформата "Достоен живот в справедлива държава. Възможен е!" , която социалистите представиха в петък.

Коалиция "БСП лява България" откри кампанията си с подчертано скромна церемония в зала 6 на НДК. Бедна България има нужда от социална чувствителност, каза председателят на БСП Михаил Миков и съобщи, че левицата ще дари средства за две училища в Мизия."Трябва да покажем, че можем да бъдем социално чувствителни в едно безчувствено време. Именно затова решихме да направим това скромно откриване и да решим проблемите с отоплението през зимата в две училища в Мизия, в които учат около 350 деца", поясни той.

Миков призова всички политически партии "да отделят по нещо".

Социалистите бяха ангажирали за откриването само симфоничен оркестър и почерпиха с по чаша вино.

Предстои ни една тежка кампания, в която българската десница ще мобилизира финансов, медиен и организационен ресурс, за да прекъсне това, което започнахме по лявата политика по време на краткия ни мандат, заяви председателят на БСП.

Скромното откриване на кампанията на БСП вероятно ще е в рязък контраст със замисленото от ГЕРБ многолюдно мероприятие в най-голямата спортна зала – "Арена Армеец", където партията на Бойко Борисов стартира кампанията си и на предходните парламентарни избори. Не е изключено ГЕРБ, които и по-рано са правили дарения за бедстващи райони с пари от държавната си субсидия, да обявят още по-голямо дарение от това на БСП. Поводи има много – на 5 септември, когато бе даден официалният старт на предизборната кампания, районът на Берковица стана поредният потопен от пороите.

Според социологически прогнози ГЕРБ ще е първа на изборите и се очаква да поеме управлението, докато БСП се очертава да претърпи поредно поражение, като сега за пръв път на парламентарен вот ще се състезава и с отцепилата се от левицата партия АБВ на бившия президент Георги Първанов, както и Движение 21 на бившия депутат от БСП Татяна Дончева, чийто политически проект се позиционира извън традиционните "дясно-леви" ограничения.

Всички руски енергийни проекти плюс "Уестингхаус"

Както се очакваше, БСП обещават да продължат проекта "Южен поток", който правителството им уж спря под натиска на ЕС, но решения по него бяха вземани буквално до последно, така че да стане необратим.

Социалистите освен това обещават "предприемане на активни действия за строителството" на спрения проект АЕЦ "Белене".

Освен удължаване на срока на експлоатация на V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй", БСП се ангажира с "продължаване на процеса по изграждане на нови мощности в АЕЦ "Козлодуй" при отстояване на националните интереси". Рамковото споразумение с американската компания "Уестингхаус" за изграждане на VII реактор в "Козлодуй" бе подписано в последните дни на кабинета "Орешарски" и силно разкритикувано от червените депутати и други представители на левицата като бившия енергиен министър Румен Овчаров.

Като друга "червена линия" в платформата си БСП е записала, че е против проучване и добив на шистов газ, както и с такива технологии за въглищна газификация.

Нов момент в платформата е предложението "да се създадат публични регистри към министерствата, ведомствата и общините, които да предоставят информация за разпределянето на държавните средства и техните ползватели".

Ремонт в банковия сектор, нови изисквания за публичните средства в банките

Коалицията се обявява за "законови промени по отношение на търговските банки и на банковия надзор, за да се повиши отговорността на основните акционери и да се намали рискът за вложителите".

"Да се премахнат таксите за гражданите при плащания към бюджета и да получат равни права с банките пред съдебната власт", е следващ ангажимент на БСП.

Социалистите настояват за цялостен преглед на дейността на БНБ, която пълноценно и отговорно да изпълнява ролята си за поддържане на стабилността на банковата система. Освен това БСП иска да се повишат изискванията за предоставяне и управление на обществени средства на търговските банки, а на Комисията по финансов надзор да се даде правомощие да контролира прилагането на правилата за получаване и ползване на публични средства от търговските банки.

Да премахнем корпоративната власт върху държавните и общинските институции

БСП констатира, че партиите и партийната система са в криза, "защото допускат политиката да се измества от комерсиални фактори и мотиви".

"Тази криза се задълбочава от неудачния български преход, от дългото господство на неолиберализма, от редица погрешни управленски решения през последните години. БСП отчита своя дял и своята отговорност за много от разочарованията през този период".

"На изпитание вече е поставена самата демокрация. Все по-остро се задават въпросите: как и с какви средства се правят избори, кой е инициатор на важните решения, чия воля изразяват политиците и кого обслужва държавата?! Това изисква да премахнем корпоративната власт върху държавните и общинските институции. Да създадем правова и социална държава, както повелява Конституцията", заявява БСП, чието правителство претърпя пълен морален крах след злополучното назначение на Делян Пеевски от ДПС за председател на ДАНС, което пък стана символ на задкулисието.

На този фон социалистите съобщават: "Искаме открита, а не задкулисна политика...Това предполага да се противопоставим на користната употреба на властта и на богатството, което купува власт".

И твърдят, че това, което отличава тяхната политика, е "отговорна и открита власт", а задачата им да върнат държавата на хората остава актуална.

"Разбрахме, че тези, които тя незаслужено облагодетелства, няма да отстъпят доброволно властта и позициите, които притежават. Това може да стане, само ако ние, мнозинството от гражданите, отстояваме решително нашите общи интереси. "БСП лява България" е вашият представител и защитник в тази борба", заявяват социалистите.

БСП декларира, че ролята ѝ е "да защитава труда, да осигурява условия за икономически растеж и да подобрява социалната политика".

В предизборната платформа на БСП е залегнал ангажимент за преминаване към прогресивно облагане на доходите на физическите лица и към семейно подоходно облагане. Социалистите не успяха да го прокарат при управлението на кабинета "Орешарски" заради съпротивата на ДПС, както и на самия премиер.

"Ние сме за икономически активна държава", която "освен регулатор, е собственик и инвеститор", казват от БСП и обещават реиндустриализация на страната – спорен план, за който кабинетът "Орешарски" много говореше, но без конкретни разчети и източници на финансиране.

Партията обещава да "продължи усилията за повишаване на доходите" чрез активна социална политика, която да стимулира повишаване на образованието, придобиване на трудови умения и социална интеграция.

"Застъпваме се за постъпателно увеличаване на минималната заплата, пенсия и социални плащания съобразно с повишаване на производителността на труда и на реалната издръжка на живота", заявява БСП.

Каквото и да става, БСП е против нови санкции срещу Русия

"Против сме разширяване на санкциите срещу Русия", заявяват предизборно социалистите, от което следва, че каквото и да предприеме Кремъл спрямо Украйна, то трябва да остане ненаказано и да се търси политическо решение на кризата.

Поставяйки на една плоскост партийните си и националните интереси, БСП се обявява против "приемане на закони, с които исторически събития се използват за конюнктурни политически цели и засягат националните интереси и достойнството на БСП". Преди разпускането на последния парламент социалистите яростно се съпротивляваха на предложени от ГЕРБ и подкрепени от ДПС промени в Наказателния кодекс, които оставят без давност престъпленията на комунистическия режим.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2014

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?