БСП издига Бригадир Аспарухов за столицата

БСП издига Бригадир Аспарухов за столицата

Кадровият офицер от бившата Държавна сигурност Бригадир Аспарухов е кандидатът на БСП за кмет на София. Той бе издигнат от БСП – София на продължителен градски пленум, тайно гласуване и балотаж с другия номиниран Георги Кадиев – бивш зам.-министър на финансите.

На тайното гласуване, провело се вечерта в петък се явиха трима кандидати – Бриго Аспарухов, Георги Кадиев и издигнатия в последния момент от партийната организация в Красно село друг офицер от силовите структури  Тихомир Стойчев – бивш шеф на ЦСБОП.  

Стойчев отпадна при първото гласуване, Аспарухов победи на балотажа Кадиев с разлика от 2 гласа – 26 на 24 от 51 гласували (една недействителна бюлетина).

За кандидатурите на Аспарухов и Кадиев съобщи председателят на столичните социалисти Румен Овчаров преди началото на градския пленум.

От изявлението на Овчаров тогава не стана много ясно защо е отпаднала кандидатурата на бившия български посланик в Германия и Турция и настоящ шеф на агенцията за инвестиции Стоян Сталев. Той е приел да се кандидатира и е благодарил за доверието, обясни Овчаров. Преди да започне градският пленум, имаше заседание на Висшия съвет на БСП, който съгласува кметските кандидатури на БСП за цялата страна.

Овчаров заяви, че той е бил третото предложение за кандидат-кмет, но не е приел, тъй като името му било “омазано” благодарение на “някои псевдогерои” в корупционния скандал, довел до излизането му от кабинета през юни. Сега не е 2001 г. и Румен Овачров не е в състоянието, в което се намираше тогава Георги Първанов, каза председателят на софийската организация по повод аналогиите с неговия натиск отпреди шест години тогавашният лидер на БСП да се кандидатира за президент. Неочаквано за самата БСП, обаче, тогава Първанов спечели срещу Петър Стоянов.

Овчаров съобщи още, че и външният министър Ивайло Калфин е приел да му бъде издигната кандидатурата, но в последния момент се отказал. След неговото изказване пленумът бе закрит за медиите.

В хода на заседанието, на което присъства и премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев, от партийната структура в “Красно село” е била издигната и кандидатурата на депутата Янаки Стоилов, член на лявата фракция в БСП, но той си направил отвод.

Социалистите си поставят за цел кандидатът им да стигне до балотаж в София, където към момента е известна единствено кандидатурата на настоящия кмет от ГЕРБ Бойко Борисов.

Нов опит на Аспарухов да заеме открита властова позиция

Името на Бригадир (Бриго) Аспарухов се завъртя по-сериозно в обсъжданията преди около две седмици, а наскоро той имаше среща със Станишев.

Аспарухов е една от одиозните фигури в най-новата българска история. Постъпва в Първо главно управление на ДС като разузнавач още след завършването на университета. Работи зад граница около 30 години, като по неофициална информация е и резидент и на съветската КГБ в съседна държава. Оглавява Националната разузнавателна служба (НРС) през 1991 г. и година по-късно става основен фактор за свалянето на първото демократично правителство. Именно тази директна намеса във вътрешнополитическия живот става един от аргументите на страни от НАТО да откажат бившият премиер Симеон Сакскобургготски да го назначи за координатор на спецслужбите през 2002 г.

Бриго Аспарухов е съучредител на Движението за единство и развитие в БСП и през 1998 г. е избран за член на Висшия съвет на партията.

В края на 2000 г. е обвинен от прокуратурата за длъжностно престъпление в качеството си на директор на НРС заради това, че без право през юни 1993 г. е унищожил оперативния отчет и архивните материали на секретен сътрудник на ДС с агентурно име "Румянцев". Под това име се крие бившият шеф на Банка за земеделски кредит - Атанас Тилев, близък до него и до Сакскобургготски.

Бившият шеф на НСР отива на работа в една от фирмите на Тилев в България - "ДАРУ Консулт". След като Аспарухов стана депутат от БСП през 2001 г., военно-апелативният съд прекрати делото за досието на Тилев.

Аспарухов не бе сред 21-те кандидатури за столичен кмет, издигнати от столичните структури миналия месец. Твърди се, че предложението за него дошло по-късно, от клубове на БСП.

Червеното юпи, на което пак не провървя

Георги Кадиев, наричан още червеното юпи, бе заместник-министър на финансите до май т.г., когато подаде оставка заради конфликти с началника си Пламен Орешарски. Той отговаряше за възлови ресори– приходната агенция, митниците и финансовото разузнаване.

До избора му на депутат от БСП през 2005 г. Кадиев е работил за международни анализаторски агенции, а кариерата му започва като журналист в пресгрупа “168 часа”. Завършил през 1988 г. Масковския институт по международни отношения и има специализации в университети във Великобритания, Германия и САЩ.

Очакванията бяха след като напусна финансовото министерство да бъде вкаран на избираемо място в листите за европейските избори, но той дори не попадна в тях. Кадиев е считан за близък до Овчаров и се изказваше изключително остро срещу корупционните практики на ДПС в управлението, докато не му казаха да спре с политическите изявления. През първата година като зам.-министър той влезе в остър конфликт с вътрешния министър Румен Петков, който искаше МВР да получи достъп до информационната система на митниците.

Слаб опит на левия фланг в БСП да вкара в играта още едно ченге

Тихомир Стойчев е също известно име в средите на бившите служители на МВР. Той оглавяваше Централната служба за борба с организирана престъпност , чиито наследник е днешната ГДБОП, и в момента е съветник по сигурността към Висшия съвет на БСП.

В качеството си на директор на ЦСБОП Стойчев бе два пъти уволняван по време на правителствата на СДС през 1992 и 1997 г. Той е член на федерация "Открит форум" в БСП, оглавяван от Красимир Премянов.

Бриго: Предлагам на Борисов джентълменски двубой

След като бе номиниран генералът от резерва Бриго Аспарухов каза пред журналисти, че има подготвена стратегия по всички въпроси на управлението на София, върху която бил мислил отдавна. Той обяви, че ще предложи на основния си опонент о.р. генерал Бойко Борисов джентълменски двубой.

Аспарухов благодари на съпартийците си за подкрепата и увери, че „резултатите ще бъдат изключително добри”. Битката щяла да бъде нелека, но чудеса ставали. „Нашата кратка съвременна политически история го е доказала”, заяви още той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?