БСП издига кандидатурата на Станишев за председател на ПЕС

Сергей Станишев, БГНЕС

Националният съвет на БСП единодушно взе решение да издигане кандидатурата на Сергей Станишев за председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС). Кандидатурата на Станишев бе подкрепена със 114 гласа, без против и въздържали се. Лидерът на левицата благодари за доверието.

Това е важен политически момент и за БСП, и за мен лично, каза той. Станишев посочи, че партията не е работила само в националния контекст и винаги е била активна на Балканите и в световен мащаб, но отбеляза, че е имало и трудни времена за БСП през 90-те години.

Станишев подчерта важността на избирането на Георги Първанов за президент през 2001 г. за да се преодолее това и партията да стане пълноправен член на интернационала, а през 2005 г. – и член на ПЕС.

Кризата ще продължава да се задълбочава, ако не настъпят по-отчетливи промени, смята Сергей Станишев. Според него кризата изисква много сериозна промяна в политиката. За да бъде ПЕС възприета като алтернатива на консерваторите, трябва да покажем много по-отчетлива социална и лява политика, заяви той. Станишев посочи, че се надява, че заявената подкрепа от Националния съвет е искрена.

Мой водещ приоритет са отговорностите ми пред БСП, моя основна цел – БСП да победи ГЕРБ на следващите избори, каза той. Според него тази цел изглежда все по-реалистична, стига социалистите да работят с ясно осъзнаване на отговорността си. Станишев заяви, че втори мандат на ГЕРБ би бил катастрофа за страната.

В началото на заседанието на Националния съвет на партията стана ясно, че БСП е събрала 620 000 подписа до момента в подкрепа на референдум за АЕЦ “Белене”.

В петък подписката за референдум ще бъде внесена в Народното събрание. Според социалистите напълно възможно е до крайния срок да бъдат внесени 650 000 подписа, а заедно с партньорите да бъдат събрани над 700 000 подписа с искането за референдум.

След като сме достигнали до тук, трябва да направим всичко необходимо да съберем максимален брой подписи, да продължим събирането до последния възможен момент, каза Сергей Станишев. По думите му трябва да е ясно, че ще има натиск – “номера от изпълнителната власт, че ще гледат подписката под лупа”. Затова по думите му, трябва да се осигури достатъчен резерв и подписката да бъде необратима.

Споделяне

Още по темата

Още от България