БСП изкара нова порция хора на ГЕРБ на "държавна хранилка"

Левицата даде седмица срок на ГЕРБ да прекрати шуробаджанащината преди да пусне нови схеми за роднински назначения

БСП обяви в събота нова порция роднински назначения в енергийните дружествата ”Булгартнасгаз” и "Булгаргаз", Столична община и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

”Имаме схеми за "хранилки" в държавни и общински предприятия, но не ги слагаме на масата, защото чакаме да се събере Изпълнителната комисия на ГЕРБ, за да се види какво са решили за "шуробаджанашките връзки", заяви депутатът от БСП Таско Ерменков.

Ерменков представи нова данни за назначения на близки до ГЕРБ и техни роднини в дружествата "Булгартрансгаз" ЕАД, "Булгаргаз" ЕАД, Столичната община и КЗК.

Сестрата на началника на правния отдел в КЗК Стоян Стоянов Ралица Стоянова е заместник-кмет на Столична община. Тя е заела мястото на Юлия Ненкова, която сега е председател на КЗК. Ненкова е майка на депутата от ГЕРБ Александър Ненков, чиято съпруга Пламена също беше разкрита като служител на ”Булгартрансгаз”.

В същото време Георгица Стоянова, която е член на КЗК, е съпруга на началника на правния отдел Владимир Маринов в ”Булгартранзгаз“.В представената схема е включена и народният представител от ГЕРБ Снежана Дукова и нейният син Илиян Дуков, който е член на Съвета на директорите на "Булгаргаз" ЕАД.

Ерменков постави въпроса дали тези роднински връзки не са една от причините за "процедурата на ЕК срещу България по делото "Булгартрансгаз", както и дали не предстои приватизация на единственото печелившо българско държавно дружество в енергетиката.

"Дали тази връзка не е причина за едно неприятно за България събитие – процедура на ЕК срещу България по делото "Булгартрансгаз“, в която ЕК настоява той да бъде приватизиран“, каза Ерменков.

Той отново заяви, че от БСП разполагат с "цялата информация" за роднински и партийни назначения в държавата - по общини и по областни центрове, по държавни и общински предприятия, и "дават една седмица на ГЕРБ" да свика Изпълнителната си комисия.

"Даваме една седмица на ГЕРБ. Чакаме премиерът да събере Изпълнителната комисия на ГЕРБ, нещо като Светия конклав, за да реши кадровите проблеми“, каза още той.

"Тази политика, която е на шуробаджанащината, е елемент от паралелната държава, а ние, борбата с паралелната държава сме си я поставили като основа. Паралелната държава няма цвят и няма партийна принадлежност", коментира Ерменков.

Той заяви, че след тази една седмица, която "дават на ГЕРБ и ако от ГЕРБ не се заемат да управляват държавата честно", от БСП ще представят цялата информация за роднински връзки - по области и по общини.

”Целта е хората да могат да видят как ги управляват и къде отиват техните данъци, заяви Ерменков.

На въпрос дали обмислят вот на недоверие, ако всички факти са верни, Таско Ерменков отговори, че като партия и парламентарна група, от БСП винаги могат да внесат искане за вот на недоверие, ако имат необходимите гласове, но добави, че "нека този вот, когато се внесе, да бъде аргументиран". Според Георги Свиленски от БСП би трябвало министър-председателят да поиска вот на доверие, "за да види колко народни представители стоят зад него".

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?