БСП изключи Гергов, пловдивски социалисти обвиниха партията в мутризация

БСП изключи Гергов, пловдивски социалисти обвиниха партията в мутризация

Националният съвет на БСП изключи бизнесмена Георги Гергов от партията, съобщи пресцентърът на социалистите. 

Решението е било взето дистанционно. "Събрани са необходимите подписи за приемане на решение за изключване на Георги Гергов от БСП", посочват от централата на партията. Това означава, че искането е било подкрепено от повече от половината членове на Националния съвет, които се състои от 187 души.

По-рано тази седмица Изпълнителното бюро на партията поиска изключването на Гергов, но такова решение може да бъде взето от Националния съвет.

Заради това искане пловдивски социалисти снеха доверието си от ръководството на партията.

Формалният повод за изключването на Георги Гергов е противоуставно заседание от ноември на Областния съвет в Пловдив, чийто председател е именно бизнесменът. Всъщност обаче Гергов от години е в обтегнати отношения с лидера на БСП Корнелия Нинова, въпреки че ѝ помогна да спечели първия си мандат начело на партията през 2016 г.

"По казуса Гергов се произнесоха всички висши контролни и колективни органи на партията – Общопартийната контролна комисия, работната група по случая, Изпълнителното бюро и Националният съвет на БСП", съобщават от пресцентъра на БСП. 

По-рано четвъртък десетки пловдивски социалисти се събраха в ценралата на партията в града, за да заявят подкрепата си за Гергов. Зад пловдивския бизнесмен застанаха председателите на районните организации на партията в града, както и депутатите Георги Търновалийски и Теодора Халачева.

Членовете на градския съвет на партията в Пловдив обявиха, че ще отидат на "Позитано" 20, за да депозират позицията си срещу ръководството и в подкрепа на Гергов.

"Два месеца преди парламентарния вот и малко над половин година от президентските избори Българската социалистическа партия е в епицентъра на политическа буря, която сама си устройва. В момент, когато нашата партия трябва да се доказва като политическия субект, призван да носи отговорност за бъдещето на нацията, тясното партийно ръководство избира пътя на вътрешнопартийната война", се казва в позицията им.

Според пловдивските социалисти "няма разумен човек, още по-малко отговорен социалист, който да смята, че поведение на постоянна конфронтация може да има позитивни резултати".

ПОЗИЦИЯ НА ГС НА БСП – ПЛОВДИВ

Два месеца преди парламентарния вот и малко над половин година от президентските избори...

Публикувахте от БСП Пловдив в Четвъртък, 7 януари 2021 г.

Те представиха и мотивите за решението си да снемат доверието си от ръководството на партията. По думите им Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП не формулира политика, адекватна на дневния ред на обществото. "Липсата на адекватна политика се прикрива с преднамерени скандали, станали запазена марка на партийното ръководството. Отсъствието от реалния политически терен се компенсира с пропагандни практики и политически спекулации от най-нисшия регистър", посочват още от градския съвет на БСП в Пловдив.

"И ако всичко изброеното дотук може да се обясни с политическа некомпетентност и идеологическа неграмотност, то убийството на партийната демокрация има конкретни извършители. БСП – единствената партия, която функционираше на демократични принципи и съгласно уставни норми, днес не може да има такива претенции. БСП загуби окончателно всяко право да се нарича демократична, социалистическа и българска партия", пише в позицията на подкрепящите Гергов.

Социалистите в Пловдив смятат, че ръководството на партията системно нарушава устава на БСП, управлява партията с интриги, натиск и заплахи в мутренски стил и репресира с Гьобелсови средства и методи инакомислещите, личностите със самостоятелно мислене, критичните гласове.

Според БСП-Пловдив истинският мотив за исканото изключване на Гергов е "подреждане на листа за парламентарни избори с лица, които не могат да привлекат широк кръг избиратели, защото са неубедителни дори в редиците на БСП – Пловдив". По думите им другите причини за искането били, че "БСП – Пловдив и Георги Гергов са независими от благоволението на Корнелия Нинова", а самият бизнесмен бил почетен консул на Русия.

"Ние, социалистите, нямаме право да мълчим, защото с мълчанието на добрите хора фашизмът порази света. Ние, пловдивските социалисти, няма да мълчим и не се страхуваме да се изправим срещу мутризацията на Партията от настоящото тясно ръководство! Ние, пловдивските социалисти, сме горди наследници на антифашистката кауза, на русофилството и на социалистическата идея! Затова това е нашата битка! Да предпазим Партията от командирския костовистки стил, който се опитват от "Позитано" 20 да наложат в БСП", се казва още в позицията им. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?