БСП изключи ромските партии от предизборната си коалиция

Останаха националистите и комунистите

БСП изключи от новата коалиция "БСП за България" двете доскоро партниращи ѝ ромски формации - "Евророма" на Цветелин Кънчев и "Европейска сигурност и интеграция" на Тома Томов. Целта на ръководството била "принципна коалиция за всички видове избори, а не обединение с формации, които досега издигали конкуренти на кандидатите за кметове на БСП по места", обясни лидерът на социалистите на пресконференция във вторник.

Коалицията ще включва пет други политически формации - политически клуб "Екогласност" на Емил Георгиев, партия "Нова зора" на Минчо Минчев, Комунистическата партия на България на Александър Паунов, Земеделски съюз "Александър Стамболийски" на Спас Панчев, както и един нов партньор - политически клуб "Тракия". До 11 февруари партия "Български социалдемократи" на Георги Анастасов ще реши дали да се включи в коалицията.

Преди изборите БСП ще подпише двустранни споразумения за сътрудничество с коалицията с десет граждански сдружения.

В коалиционния предизборен договор са намалени с 1/3 сумите, които коалиционните партньори получават от държавната субсидия за лявата коалиция. Нинова обеща още "БСП за България" да внесе законови поправки за намаляване на държавното финансиране за политическите партии - от 75 процента на 50 процента от субсидията на депутат.

Споделяне

Още от България