БСП изненадващо вкара и ДПС в декларация срещу омразата, насочена срещу протестиращите

Велислава Дърева и Янаки Стоилов представят декларацията на пресконференция на "Позитано"20.

БСП изненадващо вкара и коалиционния си партньор ДПС в декларация, озаглавена "Срещу омразата, за изкуството да живеем заедно“. Документът бе приет в петък от Националния съвет на БСП и обявен пред журналисти от Велислава Дърева.

"БСП е силно обезпокоена от тази омраза. Отговорност за този език носят и политическите сили в парламента, особено ГЕРБ. "Атака“ и ДПС също си служат с този агресивен език“, цитира текста Велислава Дърева. Този език на омразата постепенно еволюира в политика на омразата, допълни тя.

Най-отговорни за омразата в обществото обаче са протестиращите срещу правителството, смята още БСП.

Декларацията, от която не следват някакви партийни решения и действия, не бе дадена на медиите, защото била одобрена малко преди това и имало много корекции.

БСП се противопоставя на злоупотребата с искания за задължително изучаване на майчин език, допълни Янаки Стоилов, зам.-председател на БСП.

Друга тема, застъпена в декларацията, отново препраща към ДПС, тъй като засяга т.нар. вакъфски имоти. Всички храмове и молитвени домове на всички вероизповедания, които са публична държавна или общинска собственост, трябва да останат такива, повтори позицията на депутати от БСП Дърева, докато самата партия досега се въздържаше от коментар по темата, за да не разсърди коалиционния си партньор ДПС.

Всички въпроси с тези имоти са решени преди повече от 100 години по силата на мирните договори след освобождението на България, когато "цялата публична собственост на Османската империя се трансформира в такава на българската държава“, пише в документа.

"За да има вакъфи, трябва да има рая, за да има рая, трябва да има Османска империя. Не е допустимо по един такъв частен въпрос по същество да се отправя скрито искане за фактическо възстановяване на османския правов ред“, се казва в гласуваната от червения пленум декларация.

Според БСП обаче най-отговорни за омразата в обществото са протестиращите срещу правителството. Именно те били разпалили езика на омразата.

В декларацията, чийто основен автор е Дърева, най-малко споменавана е "Атака", за сметка на извънпарламентарните партии и "екстремистката десница".

След края на заседанието Дърева обяви, че БСП е изключително обезпокоена от тази омраза, заради самата омраза, която в продължение на месеци залива българското общество.

"Ние много добре разбираме, че една от основните причини е социално-икономическата криза, като в историята често се търси някой виновен, дежурен виновник - този другият, човекът с различен етнос, а също и с различни идейни, политически убеждения", допълни тя.

Според Дърева една от основните причини за този език на омразата е нежеланието на десните да приемат резултатите от парламентарните избори.

Дърева съжали, че и медиите са се превърнали в рупор на тази нетърпимост. Специално подчертаваме, че този език на омразата постепенно е еволюирал в една политика на омразата, каза тя. По думите ѝ особено отчетлива е дискриминацията, на която са подложени както левите и социални идеи, така и всеки, който ги изповядва.

В позицията се отделя внимание на прояви като Луковия марш, "систематичното оскверняване на паметниците на българските антифашисти и паметника на Съветската армия".

Споделяне

Още по темата

Още от България