БСП кани на консултации ДПС, "Воля" и "Атака" за вота на недоверие

БСП кани на консултации ДПС, "Воля" и "Атака" за вота на недоверие

Социалистите планират да проведат в края на идната седмица консултации с парламентарните групи на ДПС и Воля, както и с независимите депутати за вота на недоверие за провал на правителството в областта на околната среда.

Ако всички поканени подкрепят вота на недоверие, общият брой на народни представители ще бъде 124, посочват социалистите. Така вотът със сигурност би минал, защото това са повече от половината депутати в парламента.

От тези сметки на БСП се разбира, че предлагат среща и на участващата във властта "Атака", чиито народни представители от няколко месеца са независими. Без атакистите общата бройка би била 118.

От миналата година Волен Сидеров, а и депутатите му, започнаха да говорят опозиционно, но в правителството и до момента има министър от квотата на "Атака" – този на икономиката Емил Караниколов. Засега народните представители от сидеровата партия не са заявявали дали са склонни да подкрепят вота на недоверие.

Според социалистите нито арестът на отстранения ресорен министър Нено Димов, нито оставката му изчерпват въпроса за политическата отговорност на кабинета "Борисов 3".

От БСП смятат, че именно обявяването на инициативата им за внасяне на вот на недоверие е "отключило последващите събития".

Те ясно показват, че правителството носи вина за кризите с водата и вноса и горенето на отпадъци.

Социалистите смятат, че българите дишат мръсен въздух, в Перник няма яснота докога ще продължи режимът и дали няма да се утежни.

"От локална, кризата с водата става национална. Въпросите около горенето на отпадъците остават отворени. Това е в резултат на сгрешена политика, безхаберие,некомпетентност, съмнения за корупция и неизпълнени обещания. Ако всички поканени подкрепят вота на недоверие, общият брой на народни представители ще бъде 124", казват от БСП. 

Споделяне

Още по темата

Още от България