За да осигури приемане на изборния закон и смяна на ЦИК:

БСП капитулира пред ДПС с имитация на преференциален вот

Всички парламенти ще бъдат излъчени чрез пропорционални партийни листи, дори ВНС

БСП капитулира пред ДПС с имитация на преференциален вот

Въпреки десетките обещания и ангажименти, че в Изборния кодекс ще залегне мажоритарен елемент чрез преференциален вот – възможност избирателят да пренарежда партийната листа, БСП капитулира пред ДПС и мнозинството прие текст, който обезсмисля преференцията.

Това се случи при второто четене на кодекса в четвъртък, след като преди това управляващите отхвърлиха всякакъв мажоритарен елемент при избор на депутати, включително за Велико народно събрание (ВНС). Бе прието, че народните представители ще се избират само с пропорционални партийни листи, но с преференицален вот, даващ възможност на гражданите да отбелязват предпочитание за определен кандидат, което може да доведе до преподреждане на съответната листа.

При гласуването на следващ текст обаче тази възможност се обезсмисли.

БСП, която няколко месеца твърдеше, че преференция ще има, подкрепи предложение на ДПС, което на практика запазва подредбата на партийната листа, така както я е направила централата. Оттук нататък дори да бъде приет текст, който дава възможност на определен процент гласували за даден кандидат да го "изстрелят” на първо място, нормата ще бъде "куха".

По искане на Мустафа Карадайъ (ДПС) депутатите решиха, когато избирателят не посочи определен кандидат в бюлетината, гласът му да се зачита като вот за първия в листата.

По този начин парламентът създава прецедент – макар да няма задължителна преференция, всяка бюлетина ще се брои с такава.

С приемането на този текст БСП отстъпи от основния принцип, анонсиран от партията преди 8 месеца при започване на работата по новия Изборен кодекс. Тогава председателят на временната комисия за изготвяне на закона Мая Манолова заяви, че това е един от революционните принципи, който ще въведат и с който на практика ще променят част от изборната система у нас. Тя многократно се заканваше, че БСП няма да отстъпи пред ДПС по тази тема. Такива ангажименти пое и лидерът на левицата Сергей Станишев.

С гласуването в четвъртък социалистите обезсмислиха основното си обещание и аргумент за създаване на нов Изборен кодекс – нисък преференциален праг. Въпреки че към момента народните представители не са решили какъв да е прагът, възможностите са две – 7%, предлагани от БСП и 5%, предлагани от ГЕРБ.

След приетото предложение на ДПС, обаче, размерът няма да има значение, защото дори и при по-нискък праг партиите ще успеят да запазват подредбата на своите ръководства и разместване няма да се случва. Според гласувания текст, за да може кандидат на задно място в листата да я оглави, той трябва да получи гласовете на повече избиратели, отколкото онези, които не са посочили конкретен кандидат.

БСП отстъпи пред ДПС, за да бъде приет законът и сменена ЦИК

"За нас беше ясно от самото начало, че заради дълбокото противоречие между трите парламентарни групи преференцията и мажоритарният елемент няма да се случат. Осем месеца ни лъжете", обърна се след гласуването зам.-председателят на групата на ГЕРБ Цецка Цачева към Мая Манолова.

"Как не ви е срам 8 месеца да лъжете българските граждани, обяснявахте как ще бъде направен така Изборния кодекс, че да може хората да преподреждат листите, да избират своите народни представители, и накрая за една минута ги излъжете тотално”, възмути се Станислав Иванов от ГЕРБ. Той обвини мнозинството, че "издебнало" да изгласува текста, когато опозицията не е била в залата.

"Няма никаква логика, когато един човек не отбележи преференция, гласът му да отива автоматично за първия в листата. Защото по този начин давате служебна победа на този, който е първи", каза Александър Ненков от ГЕРБ.

"Да не отбележиш преференция означава, че си съгласен с листата и с нейната подредба. А вие казвате, че този, който спечели 7%, печели служебно състезанието”, каза от своя страна Йордан Цонев от ДПС. Според него не може 7% или 5% от гласувалите за листата да печелят служебно победата, защото тези, които не посочват кандидат, всъщност се съгласяват с подредените от партийните централи претенденти.

"Вие трябва да си признаете, че проспахте с г-жа Цачева дебата по този въпрос. Сигурно сте уморени, но все пак, като се касае за такъв важен проект като Изборния кодекс, трябва да седите в зала и да следите дебатите, а не постфактум - усетили, не усетили, ужилени, неужилени, да се чудите какво стана, докато ви нямаше", отговори Четин Казак от ДПС.

След поредица обвинения в лъжи и неспазени обещания към БСП от страна на ГЕРБ и явно тържествуване от страна на ДПС, думата взе Мая Манолова.

Тя заяви, че вината за липсата на преференция е на опозицията, тъй като тя гласувала против предложенията на БСП, а ДПС така или иначе нямало да подкрепят коалиционните си партньори по тази тема. "Все пак преференция ще има и това е една крачка в добрата посока. На тези избори ще е така, на следващите ще видим”, заяви Манолова, която само преди седмици твърдеше, че няма как да се откаже по никакъв начин от идеята за пренареждане на листата.

"На този етап това е възможното, защото в противен случай означава да се случи планът на ГЕРБ - да се провали приемането на Изборния кодекс - това не можем да си го позволим", изтъкна Мая Манолова.

Според неофициална информация на Mediapool, преференцията е принесена в жертва на по-голямата цел на БСП – до следващата седмица Изборният кодекс да бъде приет, а той предвижда смяна на изборната комисия.

"Целта е да се назначи нова ЦИК, а ако се забавим малко, ще изтървем сроковете", заявиха социалисти.

Мнозинството отмени смесената система за избор на Велико народно събрание

Преди да стигнат до префернецията, депутатите отмениха съществуващия регламент за избор на Велико народно събрание (ВНС), което оттук нататък ще се излъчва изцяло по пропорционална система. Управляващите отхвърлиха предложението на ГЕРБ за смесена система, включваща мажоритарен избор на 31 депутати в обикновен парламент и запазване на мажоритарния вот на 200 от 400-те депутати във ВНС.

Така се пристъпи към отменянето на закона за ВНС от 1990 г., който предвиждаше половината от депутатите да са избрани мажоритарно, а другата половина - пропорционално. Според някои юристи законът е бил в сила само за избирането на Седмото ВНС и вече не е действащ. Други обаче смятат, че само с нов закон може да се отмени старият. В досега действащия Изборен кодекс няма изобщо текстове, посветени на избора на ВНС.

В кодекса "Манолова" обаче текстовете за ВНС бетонират партийния избор, макар че и при сегашните български условия и мажоритарно издигнатите кандидати са тясно обвързани с партиите.

"Предложението на ГЕРБ за въвеждане на смесена избирателна система с 31 мажоритарно избрани народни представители е откровена измама. Именно днешната опозиция е тази, която отмени мажоритарния избор и преференциите”, коментира зам.-председателят на парламента и Мая Манолова, която е основният вносител на новия Изборен кодекс.

"Току-що лишихме българските граждани от това да избират мажоритарно дори представители от ВНС", възмути се Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Павел Шопов от "Атака" заяви, че при въведения мажоритарен вот на изборите през 2009 г. от ГЕРБ са взели неполагащи им се 25 народни представители. "Паднаха им от небето", коментира той и допълни, че "който веднъж е ял баницата, иска пак безплатно да яде". От "Атака" сме за национални партийни листи, с такава, с каквато ще бъдат избирани евродепутати, допълни той.

Александър Ненков от ГЕРБ отговори, че такава е била волята на гласоподавателите. Според него трябва да се даде време на смесената система да покаже резултати.

Съпартиецът му Светослав Иванов не прие твърденията, че мажоритарните кандидати от парламентарните избори през 2009-а не са били познати по места и даде пример.

"Наша колежка, която беше мажоритарен кандидат от Софийски район, отива в един район, в който има някакъв проблем, влиза и вижда едни хора събрани и казва: Добър ден. Аз съм еди коя си. Те казват: "Да, ние знаем, защото бяхте нашият мажоритарен кандидат". Така че тези хора, които в момента говорят, имат право да мълчат и ги е страх от мажоритарната система, защото отново няма да имат нито един. Това им е проблемът на тях", заключи депутатът от ГЕРБ.

От председателското място Михаил Миков коментира: "Благодаря ви, уважаеми господин Иванов, искрено ни развеселихте. Всички помнят имената на мажоритарните от предния мандат".

"Не сме против мажоритарния избор, но сме против имитацията на такъв”, заяви от своя страна Янко Янков от ДПС. Според него с новия Изборен кодекс са дадени достатъчно възможности на гражданите да влязат в парламента по независим начин. По думите му не може да има мажоритарен кандидат, издигнат от партия. Трябвало да е ясно кой го издига, кой носи отговорност, пред кого се отчита.

"Гражданите казаха ясно, че не искат 31 мажоритарни кандидати. Не желаят повече имитация на мажоритарност. Да, признавам, че участвах във въвеждането на тези 31 мажоритарни кандидати, но имам смелостта да си призная тази грешка", заяви Мая Манолова по повод промените в изборния закон през 2009 г., които след това бяха ревизирани от ГЕРБ и мажоритарният елемент отпадна.

Вотът е валиден със знаци "Х" или "V"

Освен това депутатите решиха, че отбелязването на вота в квадратчето в изборната листа ще става с "Х" или "V". Същите символи ще се използват и при определяне на преференцията. Избирател, който сгреши при поставянето на знака, може да повтори гласуването си с нова бюлетина, но само веднъж.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?