БСП каза “да” на 6 кмета, отказва се от Йоан Костадинов

БСП каза “да” на 6 кмета, отказва се от Йоан Костадинов

Само 6 от досегашните червени кметове са получили одобрението на соцпартията за нов мандат, но БСП вероятно ще се откаже от Йоан Костадинов в Бургас и ще си даде време до септември да мисли за Кърджали. Това обясни Антон Кутев, секретар на Изпълнителното бюро на БСП след заседанието в сряда.

По-рано същия ден вътрешният министър Румен Петков предупреди, че напрежението в Кърджали може да ескалира, ако бъде издигната кметската кандидатура на отец Боян Саръев, който получи подкрепа от ГЕРБ и “Атака”.

Неяснотата за Кърджали ще остане до септември, каза Кутев в отговор на въпрос. Той бил респектиран от проявата на отец Саръев, който претендирал  да стане обща кандидатура, но не се държал като такъв. Трябва да обсъдим общите точки, но кандидатурата на Саръев в този ѝ вид не е приемлива, каза Кутев. 

Вътрешният министър бе още по-категоричен. “Моето лично мнение е, кандидатирането на отец Саръев в един, без съмнение, много чувствителен регион като Кърджали, би могло да ескалира и известни религиозни напрежения”, коментира той в предаването “Денят започва” на БНТ.

Преди ден лидерите на ГЕРБ и “Атака” приеха в столичните си офиси отец Боян Саръев и обявиха подкрепата си за неговата кандидатура, която да консолидира българския вот срещу ДПС. Самият Саръев се колебае дали да приеме номинацията, тъй като без подкрепата на БСП щяло да му бъде “по-трудно”. Неформалният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че “ако БСП не се наведат докрай, ДПС няма шанс в Кърджали”.

“Прекалено много опити са правени през годините в Кърджали да се насади междуетническо напрежение и мисля, че една такава добавка с възможност да се търсят, аз поне нямам съмнение за това, че някои дребни политически фактори, надявам се, в България ще се стремят да нагнетяват това напрежение въобще по време на местните избори”, смята Румен Петков.

Отец Саръев е уважаван човек, но мисля, че неговото поприще е друго и хвърлянето му в политиката би било и негова лична грешка, и грешка на тези, които ще го използват, допълни вътрешният министър.

Не е ясно как ще реагира БСП - Кърджали, чийто областен лидер Милко Багдасаров е привърженик на анти-ДПС коалиции. 

Одобрените кметове

БСП ще подкрепи за нов мандат кмета на Пазарджик Иван Евстатиев, както и ловешкият Минчо Казанджиев, който обаче още не издигнат от местната партийна структура.

Явно социалистите не се притесняват от репутацията на Евстатиев, около който през 2004 г. избухна скандал. Местни малолетни проститутки дадоха показания пред съдия, че са обслужвали общинската администрация и беларуска делегация, пристигнала в града, а кметът Евстатиев лично платил на сводника им за “сеансите”. Както се очакваше, кметът отхвърли обвиненията като “пълни инсинуации на някои хора, които са много жалки и искат да направят някакви политически дивиденти без никаква почва и без доказателства".

Третият одобрен от БСП е разградският кмет Денчо Бояджиев, който кара първи двегодишен мандат, спечелен при частичните местни избори през  2005 г., и е показал, че може да се разчита на него. Бояджиев, който е бивш депутат от БСП, игра с няколко партии зад гърба си, включително ДПС.

В битката си за трети мандат ще бъде подкрепен и кметът на Търговище Красимир Мирев, който бе издигнат като независим кандидат от Инициативен комитет и бе посочено, че се разчита на рамото на БСП. "Мирев е председател на Националното сдружение на общините в България, участва в управата на комитетите на регионите на ЕС и има силни позиции", посочи Кутев.

За Севлиево се уточнява кандидатурата на Йордан Стойков, зад когото на предишния вот застанаха няколко политически сили, но най-вероятно той ще бъде подкрепен. Сигурно е, че кметът на Попово Людмил Веселинов, който спечели предишните избори като независим, ще има червената благословия.

Попитан дали БСП ще застане зад бургаския си кмет Йоан Костадинов, Кутев каза, че Изпълнителното бюро все още няма становище, защото социологическите проучвания и анализите били много противоречиви. Проблемът е, че 70 на сто от бургазлии вече въобще не искат да Костадинов, коментира източник от “Позитано” 20.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?