Безпрецедентната декларация на Франция и Германия не се отнасяла за Орешарски

БСП: Критиката на посланиците е срещу ГЕРБ и целия преход

Томислав Дончев: Дипломатите показаха червен картoн на кабинета

Румен Йончев, депутат от БСП

Безпрецедентното общо изявление на посланиците на Франция и Германия по повод ситуацията в България, всъщност е критика не към правителството на Пламен Орешарски, а "към всичко, което се е случвало в последните 20 години у нас“. Тази гледна точка разви във вторник пред бТВ народният представител от БСП Румен Йончев.

В понеделник посланиците на Франция и Германия Филип Отие и Матиас Хьопфнер излязоха със съвместна позиция  за събитията в България, в която призовават гражданското общество да бъде чуто и предупреждават, че олигархичният модел е несъвместим с принадлежността към ЕС.

"Ако се абстрахираме от безпрецедентния подход, не е ясно какво е това - декларация, интервю, изявление“, опита се да отправи критика към дипломатите народният избраник от левицата. Според него "България трябва да скъса с олигархичния модел на управление, а Орешарски не е създател на този модел“. "Той е наследен от ГЕРБ", коментира още Йончев.

Депутатът изтъкна няколко пъти, че всъщност изявлението на посланиците е реакция на прехода у нас. Според него протестите също не са против "Орешарски“, а са в резултат на целия преход.

"Обществото протестира срещу всичко, което се случва през последните 20 години. Това, което се случва в момента е една истинска гражданска инициатива. Посланиците вярно са го уловили, но друг е въпросът дали това е тяхна работа“, каза социалистът, критикувайки становището на партньорските ни държави.

Твърденията на Йончев не бяха приети от бившия министър по еврофондовете в правителството на ГЕРБ Томислав Дончев. Той разчете изявлението на дипломатите като "голям червен картон към управляващите“.

Томислав Дончев посочи и влошения имидж и външнополитическите щети, нанесени от нестабилността в страната.

"Ние влязохме в парламента и се опитахме да сме опозиционна сила, но това нямаше ефект, нито едно предложение не беше прието, да не коментирам поведението на някои партии”. Така Дончев оправда липсата на ГЕРБ в пленарната зала и коментира призива на посланиците да се върнат и да бъдат опозиция. По думите му ГЕРБ е в "режим на отечествен фронт в пленарната зала”. От БСП пък дефиницията за липсата на партията на Борисов беше "екстремизъм.”

"Чуваме гражданското общество и парламентът се опитва да улови исканията на хората и да ги преведе в законодателството, но за нов избирателен закон са нужни месеци”, посочи Йончев. За оставка обаче не може да се говори, категоричен беше той. "Орешарски заяви, че оставка ще има когато парламента не подкрепя правителството“, повтори позицията на премиера социалистът.

Различни тълкувания направиха депутатите и на думите в писмото, засягащи президента Росен Плевнелиев и изявлението му в петък.

"На президента е подсказано, че ролята му е особено важна в момента и има лека препоръка да не се плъзга в посоката на партийното строителство”, разчете” Йончев.

Дончев пък заяви, че президентската институция в момента е единственият крепител на европейските ценности. "След това писмо дните са преброени”, коментира Дончев.

Споделяне

Още по темата

Още от България