БСП критикува Евтим Костадинов за "оневиняването" на Цветанов

БСП излезе в петък с открито писмо към председателя на Комисията по досиетата – Евтим Костадинов, в което го критикуват за реакцията му в отговор на твърдението на левицата, че Цветан Цветанов е работил в Държавна сигурност.

"Безспорен факт е, че вицепремиерът Цветан Цветанов е започнал кариерата си в Централното информационно организационно управление на Държавна сигурност (Седмо главно управление). Г-н Костадинов, странно е решението да ставате част от политическия дебат по темата. Озадачение буди енергичността и скоростта, с която реагирате в качеството си на председател на независим орган. Вашата позиция не предполага да заемате местата на липсващите говорители на ГЕРБ, освен ако не сте решили да се пенсионирате като председател на комисията ", заявяват от левицата.

В четвъртък Евтим Костадинов, който е бивш депутат от БСП, съобщи, че Комисията по досиетата не е открила документи, установяващи принадлежност на Цветан Цветанов към органите на ДС, съгласно разпоредбите на чл. 25 от закона. Той коментира, че Цветан Цветанов няма досие и не е бил агент на ДС. Цветанов е работил в управлението като специалист и не е извършвал оперативна дейност. Костадинов коментира пред медии, че "това е все едно готвачът на Тодор Живков, който се е водел към УБО, да бъде обявен за агент на ДС".

"Едва ли е нужно да ви ограмотяваме какво означава Седмо управление на ДС. Едва ли сравнението, което правите с готвача на Тодор Живков показва вашето отношение към българската държава и нейните институции (сравнението на вътрешния министър и вицепремиер с готвач е скандално). В това управление са трите ключови информационни системи на държавата: СКРЕЧ, СКРЕБ, ИСКРА. Няма да ви разшифроваме тези абревиатури, надяваме се че знаете поне тяхното значение. Още повече, че във вашата практика двама от служителите на тези поделения са огласени", се посочва още в писмото, подписано от депутатите Корнелия Нинова, Атанас Мерджанов, Кирил Добрев и Румен Петков.

Споделяне

Още по темата

Още от България