БСП критикува ГЕРБ за липса на дългосрочна енергийна визия

Набелязаните мерки за освобождаване на пазара са разумни, но недостатъчни

БСП критикува ГЕРБ за липса на дългосрочна енергийна визия

Обявените в началото на седмицата от правителството на ГЕРБ мерки за освобождаване напълно на електроенергийния пазар от 1 юли, за да няма спекулации с цените и да се тушира готовността на бизнеса за протест бяха определени като разумни, но краткосрочни от депутата от БСП и член на парламентарната икономическа комисия Драгомир Стойнев. Той разкритикува управляващите, че нямат дългосрочна визия за сектора и предложи помощта на БСП за ускоряване на развалянето на дългосрочните договори с т.нар. американски централи в комплекса "Марица Изток".

"Все още нямаме визията за дългосрочен път за развитие на енергетиката, ако въобще ГЕРБ имат желание да развиват енергетика. Действа се по една позната схема – протест, искане на оставки, спешна среща при премиера, набелязват се краткосрочни стъпки и като че ли проблемът е решен", коментира пред БНР Стойнов, който беше министър на икономиката и енергетиката в правителството на Пламен Орешарски.

"Проблемът не е решен. Всичко това трябва да е окомплектован документ, а не да се действа на парче. Все още конкретните мерки не сме ги видели, те може би не са изчистени като законодателни инициативи",  посочи той.

Още от времето на втория си кабинет ГЕРБ говори за създаването на нова енергийна стратетия на България до 2030 г. с хоризонт до 2050 г., но така и нищо не се прави по разработването на документа, макар енергийният министър два мандата Теменужка Петкова последно да покани всички парламентарно представени партии да излъчат свои представители за участие в групата за изготвяне на новата енергийна стратегия. Последно, забавянето по изработването на документа бе оправдано с постоянните промени на европейските изисквания в областта на екологичните изисквания и енергийната ефективност.

Стойнев подкрепи управляващите за това, че дългжосрочните договори за изкупуване на тока от двете американски въглищни централи са нелогични, но откри пробойни в действията на на ГЕРБ в тази посока.

Според него позициите по въпроса на Делян Добрев и министър Петкова се разминават. Причината е, че Добрев обяви, че ще се иска от Брюксел ускоряване на действията по подадения в края на 2013 г. сигнал от енергийния регулатор за неправомерна държавна помощ за двете компании заради въпросните контракти. Председателят на енергийната парламентарна комисия дори допусна, че до няколко месеца договорите може да бъдат прекратени, но енергийният министър заяви, че от страна на Еврокомисията все още няма никакво становище по казуса

"От министерството ни се казва, че от ЕК няма никаква информация. Ние си задаваме въпроса – кой разговаря с ЕК, кой води разговори с комисарите? Ако правителството не може да се справи, то тогава ние от опозицията сме готови да окажем помощ. В крайна сметка ние вече 4 години нямаме никакъв отговор, което не е нормално за държава-членка на ЕС. Нас ни интересува дългосрочната визия. Не може от медиите да разбираме, че ще има "Сръбски поток“, къде е правителството? Говори се, че може и през тази година да започне строителството на "Северен поток 2“. "Южен поток“ знаем, че стана жертва заради Крим. Но правителството на ГЕРБ можеше да покаже повече характер въпреки огромния натиск от ЕК за спирането на проекта", заяви Стойнев.

"Трябва да започнем да говорим за път за следващите може би 10 години. Това от днес за утре, за тази година какво ще направим - дали ще закъснеем с 1-2 месеца, едва ли е голям проблем. Важното е какво оставяме за следващото поколение и дали въобще България смята да има своя собствена енергетика в следващите 20-25 години. Около нас съседите не спят, всички инвестират", посочи депутатът на социалистите.

Самият Делян Добрев смята, че набелязаните след срещата с бизнеса мерки за реформи в енергетиката са ползотворни.

"Написахме редица мерки и си поставихме срокове за изпълнението им. Те са сериозна крачка в посока либерализация на пазара на електроенергия в България. От една страна на свободния пазар ще излязат множество производители, които до момента имаха преференциални условия. По този начин продавачите на енергия на българската независима борса от трима ще станат близо 100. Това ще даде по-голяма ликвидност на борсата и ще бъде признак, че цената, която се получава на тази борса, е пазарна. От друга страна се разбрахме държавните централи да предлагат различни профили, различни продукти на борсата, да предлагат отделно дневна енергия през седмицата и отделно нощна енергия за компаниите",  повтори депутатът от ГЕРБ бъдещите действия, за които всъщност се говори от преди поне две години, но нищо така и не бе направено.

Добрев отново повтори надеждата си, че по отношение на договорите с американските централи ще има напредък в следващите 2-3 месеца. Той увери, че набелязаните с работодателските организации законови поправки ще бъдат приети в началото на март.

Промените са условието на бизнеса за отмяната на първоначално насрочения за 28 февруари национален протест. Към момента той е замразен, но бизнес организациите казаха, че всичко зависи от приемането на поправките, които трябва от 1 юли 2018 г.  да изкарат всички възобновяеми енергийни източници, когенерации, топлофикации и заводни централи с мощност над 5 МВ на борсата за ток. Това трябва да осигури достатъчно количества енергия на свободния пазар, да повиши конкуренцията и да укроти ръста на цените на тока, за който предприятията твърдят, че от средата на декември 2017 г. е до 60 процента.

Споделяне

Още от Бизнес