БСП критикува изолирането на президента от европредседателството

Деница Златева изказа суперлативи за работата на администрацията и дипломацията

Деница Златева, сн. БГНЕС

Правителството е ползвало европредседателството като пиар акция и е изолирало президента от него, заяви заместник-председателят на БСП и бивш служебен вицепремиер по европредседателството Деница Златева. Тя изказа суперлативи към българската администрация и дипломация за работата им през последните шест месеца. Оценката на Златева, изложена в интервю пред БНР, се припокрива до голяма степен с тази на президента, който още в края на май изтъкна , че част от стратегията на правителството е била той "непоканен да не ходи никъде", и че европредседателството било "операция по политическа реклама".

"Тази изолация на президента за мен беше абсолютно неразбираема", коментира Деница Златева в понеделник. "Да, представителството на съветите от страна на България е в лицето на министър-председателя. В крайна сметка можехме да покажем наистина зрялост и уважение към институциите – уважение дори между премиер и президент", допълни тя.

Според Златева най-голям успех от европредседателството би било постепенното затваряне на темите за членството ни в Шенген, влизането в чакалнята на еврозоната и отпадането на механизма за наблюдение върху страната ни. Към момента няма особен напредък по тези теми, макар че решението на България да изпълни европейското искане да кандидатства в Банковия съюз е предпоставка за влизане в чакалнята на еврозоната.

Златева подчерта, че основната тежест през тези шест месеца е изнесена от качествената българска администрация.

Политическата оценка на БСП за председателството ще бъде представена официално тази седмица.

Златева коментира, че експертната оценка към работата на администрацията е изключително висока:

"Искам да изразя поздравления към българската администрация и дипломация за работата им през тези шест месеца, защото публичният образ на председателството се концентрираше най-вече около срещите и акциите на премиера и на някои от министрите, но основната и тежка дейност беше извършена от администрацията, на нашите професионални дипломати, на хората от НСО, от МВР, от НДК, всички онези невидими участници в процеса, без които политическите лица нямаше да могат да успеят. Имаме изключително качествени и подготвени хора в българската администрация и голямото предизвикателство е те да бъдат запазени и като експертен потенциал, и мотивирани да продължат да работят със същия хъс, защото едно председателство е невероятен опит. Председателството е на всички, които под една или друга форма работеха за него. Изключително много работа беше свършена от един ресорен заместник-министър, който представляваше България в Европейския парламент – Моника Панайотова, която водеше заседанието на Координационния борд". 

Според Златева БСП е дала "изключително голям принос за успешното парламентарно измерение на председателството":"Ролята на Кристиан Вигенин, като председател на Комисията по европейски въпроси, беше основна движеща сила в парламентарното измерение. На първи декември парламентът прие едно решение за позицията на Народното събрание по проекта на програма за председателството. В това решение има една изключително ключова точка, която през тези шест месеца беше неглижирана най-вече от премиера и от някои министри. Тази точка гласеше, че министрите трябва да информират редовно парламентарните комисии по реализацията на приоритетите, а министър-председателят – за резултатите от заседанията на Европейския съвет, но за тези шест месеца премиерът се появи само веднъж в парламента".

След формирането на кабинета "Борисов 3" миналата година, премиерът покани Деница Златева да остане вицепремиер по европредседателството и в неговото правителство, но тя отказа, особено след като лидерът на БСП Корнелия Нинова предизвика шумен скандал по темата.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?