БСП лансира фонд "Индустрия" по модел на компрометирана схема от кабинета "Орешарски"

БСП лансира фонд "Индустрия" по модел на компрометирана схема от кабинета "Орешарски"

"След като печели предсрочните парламентарни избори", БСП възнамерява да създаде фонд от 500 млн лева, които държавата да инвестира в производствени предприятия в райони с висока безработица. Това стана ясно от изявлението на лидера на социалистите Корнелия Нинова в Кюстендил, където заседава ръководството на партията.

БСП предвижда и данъчни облекчения за дребни бизнесмени. В партията смятат, че "човек, който открие малко или средно предприятие с до 5 души работници, трябва да бъде освободен от данък за следващите 2 години".

"От разговорите ни с наши общински структури и с жителите на различни общини в област Кюстендил се откроиха два проблема - безработицата и порочните практики на местни феодали. След затварянето на рудника много хора са освободени от работа, а младите напускат общините, областта, а много и страната. Нашето предложение след спечелване на парламентарни избори е създаване на фонд "Индустрия", заяви Корнелия Нинова. По думите ѝ условието ще бъде "да се кандидатства с проекти за производство - да се разкриват работни места и да се привличат млади хора на работа".

"В платформата на БСП се набляга на малките и средните предприятия, защото именно те са гръбнакът на българската икономика. Ще предложим за човек, който открие малко или средно предприятие с до 5 души работници, да бъде освободен от данък за следващите 2 години", каза още лидерът на левицата.

В платформата са залегнали и други мерки за стимулиране българското производство и икономика, която да създава работни места и да генерира приходи, които да се използват за социалната сфера.

Настоящите идеи на социалистите силно напомнят едно от нововъдеденията на кабинета "Орешарски", създаден с мандата на БСП в коалиция с ДПС. С Бюджет 2014 бе изпробвана идеята за специален фонд с 500 млн. лв. от хазната, с които се създаде Фонд "Региони".

Идеята беше общините от по-бедните и слабо развити региони да спечелят финансиране на проектен принцип. Реалното изпълнение на програмата обаче бе съпътствано от редица проблеми, най-вече свързани с липса на прозрачност, обективна оценка и съмнения за корупция. Кандидатстването с проектите например стана светкавично бързо и непрозрачно, а няколко общини оспориха в съда разпределените средства. След одита си върху изразходването на въпросните 500 млн. лв. Сметната палата пък установи редица проблеми, а неправителствени организации забелязаха, че парите са раздадени предимно на общини на БСП и ДПС. Сметната палата заключи, че "не са създадени предпоставки за осигуряване на обективност и прозрачност при оценяването и класирането на проектите с регионално и местно значение. Законовото изискване е изпълнено формално, но предвидените ред и критерии са фрагментарни и твърде общи, за да бъдат добра основа за обективно номиниране и оценяване.

Колкото до другата идея на БСП - за данъчни облекчения за малкия бизнес – и в момента съществуват такива. В закона за корпоративното подоходно облагане и сега момента има данъчно облекчение за фирми, които извършват производствена дейност в общини с висока безработица. Данък "печалба" изцяло се преотстъпва, ако производството е в община с безработица, която е с поне 25% по-висока от средната за страната. Фирмата обаче е длъжна да поддържа поне 10 работни места, като поне 5 от тях трябва да са пряко заети в производството.

Според Доклада за данъчните разходи на Министерството на финансите за 2015 г. отстъпката е струвала на фиска 13.2 млн. лв.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?