БСП лансира зам.-министър в оставка за шеф на съдебния инспекторат

БСП лансира зам.-министър в оставка за шеф на съдебния инспекторат

Заместник-министърът на правосъдието в оставка Анна Караиванова е фаворит за поста главен инспектор в новия Инспекторат на съдебната власт към Висшия съдебен съвет (ВСС). Това научи Mediapool от източници в тройната коалиция. Караиванова е предложена от БСП.

В понеделник изтече крайният срок, в който парламентарните групи трябваше да внесат имена за новия съдебен орган, който ще проверява движението и сроковете за решаване на делата в магистратурата, но бе да се намесва по същество в тях. Инспекторатът е рожба на последните конституционни промени, с които БСП се опитва да убеди ЕС, че у нас се извършва сериозна съдебна реформа. Начело стои главен инспектор с петгодишен мандат, има и още 10 инспектори.

Караиванова, както и бившият правосъден министър Георги Петканов, бяха против новата структура, която до голяма степен дублира съществуващия към Министерството на правосъдието инспекторат. Зам.-министърът от БСП подаде оставка преди няколко месеца заради провала на електронния търговски регистър, за който тя отговаряше ресорно, но всъщност трябва да се реализира от Агенцията по вписванията, ръководена от кадри на НДСВ. До този момент оставката на Караиванова не е подписана от премиера Станишев.

Очаква се лансирането ѝ да новия пост да предизвика поредните препирни  между коалиционните партньори НДСВ и БСП. По всяка вероятност НДСВ ще настояват и за свой шеф на Инспектората, за да уравновесят загубената си квота във ВСС.

Освен Караиванова социалистите имат като резерва още седем имена. Това са Елка Пенчева от Върховния административен съд (ВАС) и Кръстьо Яначков от Върховния касационен съд (ВКС), шефът на Окръжен съд – Перник Петър Михайлов, Олга Керелска от Апелативен съд  - София, Светлин Стефанов от Окръжен съд – Шумен и юриста Александър Манджиев.

НДСВ лансират предимно съдиите от търговските отделения, които имат голям опит при вписванията - Мария Кузманова и Милка Итова от търговските отделения в Софийски градски съд. За място в Инспектора ще бъде предложен депутатът и зам.-шеф на жълтата група Минчо Спасов. ДПС залага на вече бившия член на ВСС Анита Михайлова и на Веселин Петров.

От опозиционните групи засега единствено БНС са внесли предложения - на следователя Ясен Тодоров и адвоката Анета Соколова. Все още не се знае дали опозицията, която беше отрязана от представители в новия ВСС, ще има такива в Инспектората.

Попълването на този орган ще изиска максимална мобилизация на тройната коалиция. За прокарването на определена кандидатура са нужни 160 депутатски гласа.

По всяка вероятност процедурата ще започне в парламентарната правна комисия в началото на следващата седмица. Тогава ще бъдат утвърдени правила за изслушване на кандидатите. Гласуването на номинациите от Народното събрание трябва да се проведе след местните избори.

Това означава, че новият Инспекторат ще встъпи в длъжност едва в края на ноември. По закон действието му започва месец след като бъдат избрани всичките членове. Процедура встъпване в длъжност един месец след избиране.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?