Контра на организирания от ГЕРБ антиправителствен протест в Пловдив

БСП мобилизират и службогонци за 50-хиляден митинг в София

МВР ще трябва да варди партийците от агитките на Левски и ЦСКА

БСП организират в събота грандиозен митинг в подкрепа на правителството, който ще се проведе в София, като контра на антиправителствения митинг, който ГЕРБ ще правят в Пловдив. Източници от управляващото мнозинство казаха пред Mediapool, че целта е БСП и ДПС да съберат внушителен брой хора, около 50 000, за да демонстрират не само надмощие над ГЕРБ, но и да покажат, че привържениците на кабинета "Орешарски" превъзхождат многократно неговите противници, протестиращи вече 153 дни в София.

БСП мобилизира за участие в митинга всички кандидати за държавна и обществена служба, става ясно от спуснатия до партийния актив инструктаж. Освен това и БСП, и ДПС ще водят с автобуси привърженици от смесените райони.

Шествието ще тръгне в 12 ч. от Орлов мост.

Същия ден в 15.15 ч. на стадион "Васил Левски", намиращ се непосредствено до Орлов мост, ще се играе "вечното дерби" Левски – ЦСКА. По традиция феновете на двата отбора се събират часове по-рано, агитките им провеждат ритуални шествия на път към стадиона и никого не е тайна, че сред едните и другите има "ударни групи" от ултарси, склонни към безредици и насилие. Ситуацията става още по-рискова заради очакваното присъствие на привърженици на ДПС на митинга, тъй като крайните фенове на двата отбора са известни с ултранационалистическата си нагласа.

Районът на Орлов мост, откъдето БСП и ДПС планират да тръгне шествието им, е традиционното място за събиране на феновете на ЦСКА и не веднъж е ставало арена на стълкновения. Левскарите пък всеки път се събират пред фенклуба си на бул. "Тодор Александров" и оттам организирано вървят през центъра на града до националния стадион.

На въпрос дали всички тези фактори са отчетени при планирането на митинга-шествие, говорителят на БСП Антон Кутев каза пред Mediapool: искът е пресметнат и такъв на практика няма. Няма кой да посмее да тръгне срещу 50 хиляди души".

Говорили сме с полицията, говорили сме и с агитките, сблъсъци няма да има , допълни Антон Кутев.

Ако все пак се стигне до евентуален инцидент между агитките и шествието, той идеално би обслужил тезата на БСП и ДПС за "платените агитки" на ГЕРБ.

Тази теза е добре застъпена и в "опорните точки" , съдържащи инструкции за компрометирани на антиправителствените протести, изпратени на 12 ноември от парламентарния секретар на МВР до депутатите от БСП.

Случайно или не, решението им да организират митинг в събота си кореспондира с едно от разясненията на МВР – а именно, какво целят ГЕРБ с организирането на митинг в Пловдив. Според "опорните точки" Бойко Борисов "планира протестна вълна“. "Досега "протестите“ така и не успяха да "излязат“ от София. Затова в събота Борисов свиква партиен протест в Пловдив, където ще дава и указания на кметовете на ГЕРБ в страната да бутат правителството и да организират локални метежи...Мероприятието е изнесено в Пловдив, за да се създаде впечатление, че има бунтове и извън София. По- следващата седмица ще прави протести и в Бургас, Благоевград, Велико Търново, Габрово и т.н. Сценарият на Борисов е да вдигне протестна вълна подобна на тази от февруари. Протестът в Пловдив ще бъде гарниран с "граждански“ такъв в София", се казва в инструктажа, разпратен до червените депутати от МВР.

Мобилизация на партийци, службогонци и активисти

Социалистите планират на митинга да има хора от всички райони на страната. Дадени са насоки да бъдат мобилизирани всички, които желаят да получат някаква държавна работа.

"Считаме, че във вашето полезрение трябва да се имат предвид и кадрите, които предлагахте като кандидати за заемане на длъжности в съответните държавни и други обществени служби”, се казва в съобщение на новия председател на БСП - София Калоян Паргов до председателите на районните съвети на партията в столицата във връзка с провеждането на митинга.

Ръководството на БСП очаква в мероприятието да се включат 5 000 души от столичната партийна организация.

Освен масива си от партийци и службогонци, БСП ще осигури присъствието на женската и младежката си организация, на ветераните, на членовете на избирателните комисии от партията от отминалите избори, както и партийните застъпници и наблюдатели.

От ДПС съобщиха неофициално за участието си в контрамитинга. "Досега имахме малко хора пред Народното събрание, но е крайно време да покажем, че сме повече от тия 1000 души, които маршируват по центъра на София", заявяват неофициално депутати.

БСП твърдят, целта на митинга е "отново да се възцари демократичният ред". "Принципът на демокрацията е, че мнозинството определя управляващите – в последните дни пред парламента има 500 души, които вдигат олелия за 5000. Нека видим каква ще им е реакцията, когато са срещу тях застанат 50 000", разясни депутат от БСП.

Социалистите смятат също така, че било крайно време да се направи подобна демонстрация. Твърдят също, че и те, и ДПС, едва удържали партийните си активи по места, които напирали да дойдат в София и да защитават правителството на Пламен Орешарски. "Не искахме да прибягваме до това, но очевидно ще се наложи", заключват социалисти.

По сведения на областни организации на партиите, всяка местна структура е получила "норматив", който да изпълни пред ръководството си. "Отдалечените райони като Видин, Силистра ще осигурят по няколко автобуса – три или четири. Но близките като Перник, Пловдив, Благоевград и Пазарджик ще осигурят десетки автобуси", според разчети на социалистите, които се надяват на сериозна активизация на ДПС.

От БСП коментират, че 50-хилядното присъствие на митинга е "съвсем нормално", тъй като на партийните събори на Бузлуджа събират по толкова хора, а сега ще има и подкрепа от ДПС.

Освен това, дошлите в София да подкрепят управлението няма да получават заплащане за това, увериха от БСП, но уточниха, че тези хора, "естествено", няма да поемат сами разноските си за път и за храна.

БСП разчита на спокойствие за властта поне до февруари

Според източници на Mediapool, ръководството на БСП е анализирало ситуацията в страната и е стигнало до извода, че през декември и януари, протестите в София ще затихнат. Това щяло да се случи заради студа навън, заради предстоящите Коледни празници, пътувания и месец януари, който по принцип "е спокоен".

"Ако има активизация на недоволството, това ще се случи февруари", твърдят от БСП. Именно за тогава е оставен и анализът колко ще продължи управлението, кога и дали правителство ще подаде оставка и ще има ли предсрочни избори за Народно събрание, заедно с евровота през май.

Още по темата
Още от България