БСП може и да подкрепи правителство на Трифонов с "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън"

БСП може и да подкрепи правителство на Трифонов с "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън"

БСП би подкрепила правителство с мандат на "Има такъв народ" в коалиция с "Изправи се! Мутри вън" и "Демократична България", но първо трябва да бъде поискана подкрепата на социалистите, а след това партията да обсъди политическите намерения на подобен кабинет и да вземе окончателно решение.

Това се разбра от думите на Христо Проданов от БСП пред Нова тв.

"Всички партии заявяваха, че са "за" справяне със сегашния модел и отстраняването му от власт. Ако не са променили в следизборната нощ тези си приоритети, може да се говори за някаква такава подкрепа", каза социалистът в отговор на въпрос дали БСП би подкрепила правителство на партията на Слави Трифонов.

Той обаче отказа да каже дали евентуалната такава подкрепа е възможна без БСП да иска да влезе в управляващата коалиция. "Първо трябва да има поискана подкрепа, след това ние трябва да имаме мандат от Националния съвет най-малко и да дадем подкрепа. Така че нищо не уточняваме, защото дори самите избори резултати не са готови изцяло", добави Проданов.

Социалистът добави, че БСП трябва да чуе политическите послания, мерките и обещанията на подобно правителство, за да прецени дали да го подкрепи.

"БСП под никаква форма няма да подкрепи правителство на ГЕРБ", каза още Проданов и така повтори думите на лидера на БСП Корнелия Нинова отпреди ден.

По думите му, ако се наложи, ще има нови избори.

Според него сега всички партии, с изключение на "Демократична България" и "Има такъв народ", са губещи на тези избори. "Никоя от партиите обаче не говори за оставки и политическа отговорност", поясни той.

Проданов коментира и решението Националното бюро на БСП да подаде оставка заради лошия резултат на партията на изборите, а Нинова да остане на поста си:

"Би било безотговорно лидерът на БСП да подаде оставка в този момент. Причините са две – първо заради самата партия и второ заради държавата, защото предстои формирането на ново правителство. Г-жа Нинова беше избрана преди 5 месеца от 80 % от социалистите в партията". 

"ГЕРБ мисля, че са с около 400 000 гласа по-малко спрямо предишните избори – никой не пита Борисов за оставка", добави той.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2021