БСП "надцаква" Пеевски за намаляването на ДДС

БСП "надцаква" Пеевски за намаляването на ДДС

След анонсираната миналата седмица от депутата от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски идея за намаляването на ДДС на хляба и лекарствата, БСП решиха да "наддават" – поискаха да бъде намален и данъкът за месото, млякото, брашното и продуктите от брашно.

Пеевски, който 2 години не беше стъпвал в парламента, изкара два последователни дни на работа след евроизборите – в първия обяви, че се отказва от мястото си в Брюксел, защото е нужен на България, на втория предложи да се свали ДДС за хляба, както и да се осигурят безплатни детски градини. 

БСП напомниха, че идеята за намаляване на ДДС за хляба била тяхна и управляващите са я отхвърлили. Интересно как ще гласува мнозинството за законопроекта на ДПС, коментираха социалистите. Но за всеки случай решиха да инициират още по-всеобхватно намаление на данъка, в сравнение с поисканото от Пеевски.

"Внасяме за пореден път предложение за намаляване на ДДС на мляко, месо, брашно и продукти от брашно на 5%. Данъчни облекчения за млади семейства с деца, които са работили последните години, внасяли са си осигуровките. Отново внасяме искане за преизчисляване на всички пенсии", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в Народното събрание, където БСП не бяха стъпвали от февруари и се върнаха след евроизборите, които загубиха.

ДПС признаха, че социалистите не са първи път внасят подобни предложения, но според тях сега БСП са се "заразили от нашето предложение за намаляване на ДДС".

"Имайки предвид факта, че ние от ДПС сме един от авторите на сегашния данъчен модел, дискусията по това дали трябва да продължи този модел по този начин, или трябва да има промени, трябва да се състои не само в Народното събрание, но и в обществото и да се вземат най-добрите решения по преценка на Народното събрание ", каза Хасан Адемов, подчертавайки, че Движението иска дискусии преди да внесе законопроекта си.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков разкритикува законодателното предложение на социалистите, защото "да се предлага едно и също нещо през четири месеца не е сериозна политика от страна на БСП".

Той обясни, че ГЕРБ отхвърлили идеята на социалистите за намаляване на ДДС на хляба, защото не е имало гаранция, че цената ще паднат. Така обаче индиректно похвали подхода на ДПС, които твърдят, че ще търсят именно такива гаранции от производителите.

"ГЕРБ са склонни да разглеждат всяко предложение", каза още Биков.

Това поставя въпроса дали поправките на БСП ще бъдат отхвърлени отново и как ще гласуват управляващите по законопроекта на ДПС при положение, че са отхвърляли подобни идеи на социалистите.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?