БСП нападна Борисов за "гаф" с отвлечените в Сомалия българи

"Министър-председателят Бойко Борисов направи поредния гаф с изказването си по отношение на отвлечените българи в Сомалия, поведението му е недопустимо и настояваме той да се извини публично“. Това обяви в четвъртък депутатът и член на ръководството на БСП Корнелия Нинова по повод изказване на Борисов предишния ден, че за отвлечените през април м. г. българи от кораба "Маласпина касъл“ "се е разплатил“ той.

"Искам само да кажа, че за предишни отвлечени съм се разплатил аз и това правителство. В момента това, че мълчим, не значи, че не действаме много активно с партньорските служби. Въпросът е да не се получава в бъдеще и това може да бъде решено само като се намеси световната общност с военна сила“, коментира Борисов в сряда пред бТВ във връзка с новия случай на отвлечен кораб, в който има български моряци.

Всички държави, засегнати от тези посегателства и техните ръководители, излязоха с позиция, че не преговарят, не се договарят и не се разплащат с терористи,  посочи Корнелия Нинова. По думите ѝ такова изказване на Борисов показва некомпетентност и грешна външна политика, което ставало тенденция при това правителство.

"Оставям изявленията на г-жа Корнелия Нинова на съвестта на лидера на партията и бивш премиер Сергей Станишев", отвърна министър-председателят.

"Надявам се г-н Станишев да обясни на своите съпартийци какво е свършил и какви финансови задължения е оставил на мен и новото правителство”, добави той.

БСП обърнаха внимание, че не е ясно в какво качество Борисов е "платил“ за свободата на българските граждани, след като той бе избран за министър-председател в края на юли 2009 г., а преди това беше кмет на София. Корабът "Маласпина касъл“ пък беше отвлечен през април, а българите освободени около месец по-късно.

Социалистите ще внесат питане в парламента към Борисов във връзка с отвлечените в Сомалия българи и за обществената поръчка за винетните стикери, която бе спечелена от банката, чийто шеф на надзора е спътничката в живота на Борисов.

"Управляващите водят некомпетентна и грешна външна политика“, което се проявява особено при министрите Божидар Димитров и Трайчо Трайков, коментира още Нинова. Според нея е "недопустимо във външнополитически план да се правят такива гафове“, особено в контекста на такъв "световен проблем“, какъвто е пиратството в Сомалия.

Депутатът от левицата Кирил Добрев попита премиера дали това, което е говорил вчера, е истина  или е "поредният му гаф", както и дали всички българи могат да разчитат, че, ако евентуално бъдат отвлечени,  Борисов е готов да плати, за да
бъдат освободени.

С какви пари е платил той – с бюджета за 2009 или 2010 година или с лични?“, запита още Добрев.

Той дори предложи външният министър Румяна Желева, която е номинирана за еврокомисар с ресор борба с кризи и бедствия, да бъде изпратена именно в Сомалия, за да "се бори там с глада“, тъй като държавата е една от най-бедстващите.

Макар че споменаха за гафове на бившия си съпартиец и настоящ министър за българите в чужбина Божидар Димитров, социалистите подминаха с мълчание неговите изяви, които всъщност създават реални проблеми на България и предизвикват остри критики от страна на западните партньори.

Последната изцепка на Божидар Димитров беше, че България ще иска от Анкара 20 млрд. долара компенсации за тракийските българи и това ще е нашето условие за членството на Турция в ЕС. Премиерът отрече да сме поставяли такова условие и предупреди министъра с уволнение, след като скандалът стигна до Брюксел, тъй като преди това думите на Димитров бяха потвърдени от правителствения пресцентър. БСП обаче подмина този "гаф", вероятно защото партията от години насам работи с организации на тракийските българи, които инициираха искането на обезщетения.

Всеки работещ българин обеднява с 50 лв. на месец

По повод икономическата и финансовата криза в страната е непрекъснатото увеличаване на цени и услуги, анализ на социалистите сочи, че през тази година портфейлът на всеки работещ българин ще олекне с 50 лева месечно.

От БСП определиха като "балон“ намаляването на осигурителната вноска с два процента, след като едновременно с нея бяха увеличени осигурителните прагове средно с 6 на сто, а в резултат на това данъчната тежест се повишава с 4 процента.

Социалистите настояват до месец управляващите да предложат мерки за справяне с икономическата криза и обедняването на българите. Те имали и свой план, който били готови да предоставят на ГЕРБ и така страната да излезе по-бързо и безболезнено от кризата.

"Грешно е това, че държавата и по-конкретно министър Дянков, спряха публичните инвестиции в икономиката. Управляващите спряха всички държавни плащания, всички публични инвестиции, задлъжняха към фирмите, някои от тях свиха производството, фалираха, освободиха си хората, общините не могат да си изпълняват проектите и заложиха за 2010 г. продължаващ спад в икономиката“, коментира Корнелия Нинова, която беше зам.-министър на икономиката, когато ведомството се оглавяваше от Румен Овчаров.

Споделяне

Още по темата

Още от България