БСП напуска парламента: Народе, идваме, обяви Нинова

20 червени депутати остават в НС да отстояват партийните позиции

БСП напуска парламента: Народе, идваме, обяви Нинова

БСП напуска парламента, обяви лидерът на партията Корнелия Нинова при откриването на новата парламентарна сесия във вторник. Двайсет червени депутати остават в залата, за да отстояват позициите на БСП, а останалите отиваме при българите и протягаме ръка за нов модел, заяви Нинова в патетична реч, настоявайки за сетен път парламентът да бъде разпуснат и да се върви на нови избори.

Нинова поясни, че това е решение на парламентарната група на БСП.

"Тази зала, това мнозинство не могат да решат проблемите. Ние искаме оставката на правителството, край на тази агония. Искаме разпускане на парламента, предсрочни избори. Скъпи българи, не казваме, че сме най-умните и най-добре измислилите бъдещия модел на България. Ние ви даваме идеи", заяви Нинова.

"Тръгваме към вас, не искаме гласовете ви за БСП. Имаме нужда от националната ви енергия, от българщината, от грижата ви за семейство, за род и отечество. Идваме при вас, защото искаме, молим всеки разумен българин да даде своя принос", продължи Нинова.

"Имаме нужда от идеи и се обръщаме към вас, за да ги предложим. Не промени в този или онзи закон, а идеи за промяна на системата за 29-годишно управление на държавата. Можем ли да организираме национална енергия? Това е нашето обръщение към вас, народе. И конкретно предлагаме разговор дали можем да променим системата", каза Нинова.

По думите ѝ корупцията и кражбите, този модел на обвързаност на пари и власт, пречи за развитието на България. Това не може да бъде променено в пленарната зала, защото мнозинството сложи кражбата в законите и няма да има наказани. Затова трябва да водим този разговор с хората, каза Нинова.

В началото тя отбеляза, че сесията започва с напрежение в обществото, с криза в правителството и нестабилност в управляващото мнозинство. Нинова напомни за срива в Търговския регистър, за изгорелите българи със застраховки в "Олимпик", както и за катастрофата край Своге.

Всичко това казва, че корупцията и кражбите, връзката на властта с бизнеса доведоха до физическа смърт, държавните институции са блокирани. Но най-лоша е реакцията на управляващите - те се хванаха за гушите в спор за пари, заяви Нинова.

В следващите дни ще сме свидетели на битка Цветанов - Борисов. Това говори за нестабилност в управляващата партия, смята тя.

Има не цирк, а разпад на държавността и агония, каза още Нинова. И обяви, че има алтернатива на управлението – документът на БСП "Визия за България".

Декларациите на останалите парламентарни групи изглеждаха банални на фона на съобщеното от Нинова, че близо 60 депутати от левицата напускат Народното събрание.

Цветанов говори за пълен управленски мандат

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов изтъкна успешното европредседаткелство и "подчертано добрата ситуираност на страната ни на европейската политическа сцена".

"Увереността ни, че сме ценени и подкрепяни, тревожи политическите ни опоненти, които не се поколебаха да противопоставят европейските на вътрешните ни проблеми. Правят се внушения, че успехите на Председателството по никакъв начин не помагат на страната ни", каза още той.

"Не стихват напъните отляво да се лансират новини и събития в ущърб на управляващите, при което политическият тон на говорене отдавна е преминал границите на приличието. Отправят се критики и към коалиционния формат на управлението ни. Патосът тук идва от потребността на опозицията да формулира и отстоява общонационални каузи, което все по-трудно ѝ се отдава. Знаем, че сме неудобна коалиция за опонентите си, защото съумяваме да дадем отпор на безотговорния популизъм", каза още Цветанов.

"Желаещите да ни сменят във властта видимо нервничат и стават все по-безпардонни, което плаши и отблъсква хората. Те се стремят да убият ускорението, което набрахме по време на Председателството. Колкото по-яростни и крайни са опонентите ни, толкова по-трудно те намират път към хората", заяви той и декларира волята на управляващата коалиция да изкара пълния си четиригодишен мандат.

Цветанов очаква доверието към управляващите да проличи отново на предстоящите догодина европейски и местни избори.

Карадайъ: Смяна на министри и предсрочни избори – какво от това?

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ отбеляза в декларацията си, че сме на прага на нов политически сезон на фона на изключителна и обтегната обстановка. Нашите предупреждения за безпринципната коалиция не бяха чути. Трябва да решим най-големия проблем – колапсът на държавността, каза Карадайъ, чиято партия принципно е против участието на "Обединени патриоти" във властта, макар че кадри на депутата от ДПС Делян Пеевски участват в управлението именно от тази квота.

Според председателя на ДПС липсва държавнически подход, управленска визия, последователната политика е подменена с популистка. Карадайъ вижда непрекъсната открита война между институциите, което блокира решаването и на най-малките проблеми като къде да бъде НИМХ или чумата по добитъка.

"Смяна на министри и предсрочни избори – какво от това? По-важният въпрос е какво да се прави след това. Как да се изгради авторитетът на държавността. Как да започнем диалога между институциите. Нужна е ясна програма и дълбоки реформи", заяви Карадайъ.

Лидерът на "Воля" и зам.-председател на парламента Веселин Марешки подчерта, че нито един парламентарен ден няма стойност, ако през него не са направили нещо конкретно, за да подобрят живота на хората.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?