БСП нареди изборните листи сред вихър от вътрешни скандали

БСП нареди изборните листи сред вихър от вътрешни скандали

Националният съвет на БСП одобри всички листи във всички 31 избирателни района. Решението е взето единодушно със 121 гласа "за", съобщиха от пресцентъра на партията.

Въпреки безпроблемното гласуване на Националния съвет, сериозно напрежение имаше при реденото на листите. След като ръководството на партията нареди водачите на 25 май, се стигна до вътрешнопартийно напрежение, а членове на партията отказаха да са кандидат-депутати.

Според устава на партията ръководството избира водачите и местата за коалиционни партньори и за гражданска квота, а местните структури разпределят останалите места. Този път обаче за пръв път в Пловдив и Велико Търново дори бламираха процеса по номинации и оставиха ръководството служебно да нареди листите.

Във Велико Търново обявиха, че не приемат Явор Божанков да е водач на листата и отказа на световния шампион по стрелба и почетен гражданин на Велико Търново Весела Лечева да участва в изборите на 11 юли. Тогава не само не бяха определени хора на свободните места в листата, но и отводи си направиха още бившият депутат Валентин Ламбев, областният председател на партията Мариана Бояджиева, както и икономистът Димитър Чолаков.

В Пловдив градската конференция също не утвърди нито един кандидат за депутат в знак на протест срещу ръководството на партията. Пловдивските социалисти мотивираха отказа си с това, че каквото и да решат, след това лидерът на БСП Корнелия Нинова ще пренареди листата. Напрежение между нея и БСП-Пловдив има от много време, но се изостри, след като от партията бе изключен бившият лидер в града Георги Гергов, който е известен с близките си връзки с бившите управляващи от ГЕРБ.

В отговор от ръководството на БСП изброиха къде реденето на листи е минало "абсолютно безпроблемно", а Пловдив не бе сред тях. "Внушенията за празни листи на БСП са лъжа", пишеше тогава в позиция на Изпълнителното бюро.

И действително сега "празни листи" няма, защото те са наредени "служебно" от ръководството на партията. За целта са търсени съгласия от кандидатите.

Сега след Божанков във Велико Търново е Анета Маноилова – Григорова, която е гинеколог. В Пловдив след водача проф. Иво Христов (придобил популярност с това, че обяви 80% от българите за дебили – бел. ред), са Илия Гатев и Костадин Палазов, които и преди са били кандидати, но досега не са били на избираеми места.

Във Варна, където също имаше напрежение, втори след Нинова е водачът от април Борислав Гуцанов, който е лидер на местните социалисти.

Споделяне

Още по темата

Още от Предсрочни избори

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?