БСП настоя да се изтеглим от Ирак най-късно в началото на 2005 година

Българският военен контингент трябва да се изтегли от Ирак най-късно в началото на 2005 г., когато се предвижда да се избере ново иракско правителство, чиято цел е да подготви референдума за конституция на страната. Това обяви в събота Висшият съвет на социалистическата партия.

Според подготвената от САЩ и Великобритания проекторезолюция на ООН за Ирак, коалиционните сили ще се изтеглят от страната в края на 2005 г., след прекия избор на пълноправно иракско правителство на базата на конституцията.

Военният министър отказа да коментира срока за изтегляне от Ирак

Министърът на отбраната Николай Свинаров отказа да коментира срока за изтегляне на българския контингент от Ирак, поставен от БСП. "До януари 2005 има толкова много време, че оттук да се коментира какво ще се случи...", каза Свинаров в неделя, цитиран от Дарик радио.

Според министъра, във всички други пунктове позицията на БСП за Ирак се припокривала с тази на правителството.

още

Ако Съветът за сигурност на ООН не успее да се споразумее за нова резолюция за Ирак, българският военен контингент трябва да прекрати участието си в мисията, е едно от трите условия за изтеглянето на контингента ни, поставени от ръководния орган на БСП.

Второто условие е ако временното правителство на Ирак, оповестено през седмицата, поиска коалиционните сили да се изтеглят от страната, а третото е ако ескалацията на напрежението доведе българския контингент до трайна невъзможност да изпълнява мироподдържащата си мисия.

В интервю за Би Би Си през уикенда новият иракски президент Ияд Алауи заяви, че силите на международната коалиция трябва да останат в страната, докато иракчаните не бъдат в състояние сами да обезпечат своята сигурност.

В резолюцията, приета от ВС на БСП, се настоява още за незабавно извеждане на българския контингент от град Кербала.

Лидерът на партията Сергей Станишев съобщи, че алтернативното предложение на ген.Любен Петров за незабавно изтегляне на българския контингент от Ирак е било подкрепено само от петима членове на Висшия съвет.

БСП настоява още до средата на юли правителството да изготви и внесе за дебат в парламента доклад за участието на България в операцията в Ирак.

Ще използване всички парламентарни средства, за да накараме правителството да се яви пред парламента, обяви лидерът на социалистите Сергей Станишев и допълни, че ще водят консултации с другите парламентарни групи.

В резолюцията, приета от ВС на БСП, се настоява докладът на правителството да бъде основан на политико-дипломатически и военно-стратегически анализ на ситуацията в Ирак. В него трябва ясно да бъде дефиниран мандатът на българския военен контингент след предаването на властта на иракско правителство и да се съдържа стратегия за поетапно приключване на българското военно присъствие в Ирак. Трябва да бъдат очертани и перспективите за политическите и икономическите връзки с Ирак, смятат от БСП.

Трябваше да се направи преоценка на ситуацията за контингента ни в Ирак, коментира в неделя депутатът социалист Евгени Кирилов. Той напомни, че още преди месец социалистите поискаха да се изработи рамка при какви условия нашият контингент трябва да се оттегли от Ирак.

Споделяне

Още от България